3 party občerstvení z jamónu, kterými zabodujete nejen na Silvestra

Jamón je sušená šunka podobná např. prosciuttu, oproti kterému je méně sladká a má intenzivnější chuť. Tato delikatesa je jedním z hlavních vývozních artiklů španělské gastronomie a běžně se podává jako tapas všude po iberském poloostrově. Vzhledem k jeho delikátní chuti se běžně servíruje samotný, nebo jen s chlebem. Existuje ale pár osvědčených i méně tradičních kombinací, které si jistě zamilujete.

Pincho

Pincho je název pro tapas servírované na plátku chleba. Vlastně jde o takovou španělskou verzi chlebíčků, ideální na různé oslavy a sešlosti. Jak už víte, jamón nepotřebuje k dokonalosti moc. Maso je protkané tukem, který vše dobře zvláčňuje, takže například ve Španělsku skoro nikdy nepotkáte bagetu s jamónem, která by byla ještě promazaná nějakou pomazánkou, tak jako jsme na to zvyklí v Česku. Je to právě z tohoto důvodu, že tuk zajistí potřebnou šťavnatost. Doplňte tuto klasickou kombinaci o svěží, až pálivé výhonky ředkvičky a získáte velmi zdravé sofistikované občerstvení.

Ingredience:
1 bageta
6 plátků jamónu
1 balení výhonků ředkvičky
Olivový olej

Postup:
Nakrájejte diagonálně bagetu a jemně ji potřete olivovým olejem. Opečte na středně rozehřáté pánvi a nechte plátky trochu vystydnout, aby nebyly úplně horké.
Navrch položte jamón a výhonky ředkvičky.

Datle v jamónu s Manchegem

Sůl aktivuje chuťové receptory, takže je základem pro všechno vaření. Tuto její zvýrazňující vlastnost lze využít nejen při přípravě slaných jídel. Sůl si totiž rozumí i se sladkým, pokud je použita správně. Jistě jste již vyzkoušeli něco s příchutí slaného karamelu nebo přikousli jablko k sýru. Na tomto principu funguje i kombinace sladkých až medových datlí, do kterých je schovaný kousek sýra a vše se ještě omotá plátkem jamónu. Můžete servírovat na studeno nebo vyzkoušet ohřátou verzi. Stačí totiž pár sekund tepla a tuk na jamónu se rozteče, smísí se s cukernatostí datle a stane se křupavým. Ve středu datle se polo-rozteče sýr, takže by se zážitek z jezení této delikatesy dal přirovnat třeba k jezení pralinky — navrchu křupavé a vevnitř krémové.

Ingredience:
6 velkých datlí např. Medjool
25 g sýra Manchego
6 plátků jamónu

Postup:

Nakrájejte sýr na malé špalíčky a pak opatrně nožíkem rozkrojte datle tam, kde z nich byla vyndána pecka. Stačí je otevřít jen na jedné straně. Dovnitř vložte kousek sýra a znova zavřete. Datli obalte jedním tenkým plátkem jamónu a dle potřeby zajistěte párátkem.

Pokud jste se rozhodli pro ohřátou verzi, doporučujeme dát takto zabalené datle na pár vteřin do mikrovlnky. Skoro hned uslyšíte praskání tuku na jamónu. Stačí nechat tuk takto škvařit jen 5-10 sekund, přeci jen ho není tolik. Ihned servírujte. 

Dekonstruovaný pan con tomate

Pan con tomate je zdánlivě skromné jídlo, jen rajčatová dřeň na chlebu, ale vězte, že by si tento obložený chlebík nezískal takovou oblibu, kdyby nebyl naprosto geniální. Dává vyniknout ingrediencím v celé jejich parádě, proto je důležité zvolit kvalitní bílý chléb a čerstvá zralá rajčata. Pak už stačí jen osolit, opepřit a zakápnout olivovým olejem. Navrch se často přidává ještě plátek jamónu. Kdo ale říká, že existuje jediná správná cesta, jak tyto ingredience servírovat? Zapojte kreativitu, zahrajte si na Kandinského nebo Maleviche a vytvořte si abstraktní dekonstruovanou verzi tohoto oblíbeného sendviče. Chuť zůstane stejně výtečná a oslníte každého, komu svůj výtvor naservírujete.

 

Ingredience:
4 rajčata
4 plátky jamónu
2 plátky bílého chleba
Olivový olej
Hrubá sůl
Černý pepř
Microgreens (výhonky ředkvičky) na dozdobení 

Postup:

Nakrájejte rajčata na čtvrtky, odstraňte části, kde bývala stopka a odstraňte semínka. Poté vezměte jemnou stranu struhadla a nastrouhejte dužinu rajčete. Slupky vyhoďte nebo jinak zužitkujte. 

Nakrájejte chléb na kostky a dejte je do mísy, kde je zalijte olejem a dobře promíchejte. Poté je vložte na středně rozehřátou pánev, dokud nezačnou zlatavět.

Na talíř vlijte rajčatové pyré, poskládejte do kruhu jamón, zakápněte olivovým olejem a naaranžujte navrch krutony. Nakonec osolte hrubou solí a opepřete čerstvě namletým pepřem.

Recept a foto: www.edelikatesy.cz