Jaro volá po detoxikaci

Dlouhou zimu začíná konečně pomalu, ale jistě střídat hřejivé jaro. Stoupající teploty značí nejen lepší náladu, kterou nám zaručeně zvednou rozkvetlé louky a štěbetající ptáci, ale také proměnu jídelníčku a hned několik rituálů, díky kterým podpoříme detoxikaci organismu. Jak na to, aby byla očista efektivní a bezpečná? A na co všechno nezapomenout?

Proč je potřeba organismus detoxikovat?

Každoroční očista nám pomůže hned na několika frontách. Za prvé působí jako prevence onemocnění, je ale také jakýmsi nakopnutím po zimě, kdy naše tělo jede ve zpomaleném a energii šetřícím režimu. Kromě toho prospívá i mysli a je pomocnou berličkou proti jarní únavě. Je ovšem třeba k ní přistupovat s respektem a opatrně, abychom si v dobrém úmyslu neuškodili. Zapomeňte proto na drastické diety a radikální proměnu životního stylu, na které vaše tělo není připraveno. Stačí pomalu, postupně, s respektem a tak, abyste se den za dnem cítili lépe.

Myslete na to, co jíte

Jako první se zaměřte na svůj jídelníček, který by jaro mělo trošku odlehčit. Jídla náročná na trávení vyměňte za dostatek ovoce a zeleniny, a nezapomeňte na vlákninu, která podporuje funkci prospěšných bakterií ve střevech. Právě vláknina pomáhá při trávení, navíc vyvolává pocit sytosti, takže toho také méně sníte. Na druhé straně spektra se naopak pokuste omezit to, co vašemu organismu ani trochu neprospívá: průmyslově zpracované potraviny, nezdravé cukry a alkohol. A samozřejmě si dopřejte dostatek čisté neperlivé vody.

Jděte ven

Hezké počasí si o to přímo říká. Vypravte se pravidelně na delší procházku, jděte si zaběhat nebo se domluvte s ostatními na přátelském volejbalovém či tenisovém turnaji. Díky pohybu venku získáte potřebnou dávku vitamínu D, rozproudíte krev, zlepšíte si náladu, ale také bojujete proti nadbytečným kilům a ztrátám energie.

Vsaďte na bylinky

Během zimy se v našem těle nahromadily škodlivé látky, které je potřeba odvést z těla pryč. Nápomocná je v tomto ohledu příroda, která přesně ví, co organismus potřebuje. Můžete buď popíjet bylinkové čaje, nebo rovnou zkusit doplňky stravy, kde jsou obvykle nakombinovány takové léčivé rostliny, které se k sobě hodí a vzájemně se podporují, tudíž je jejich efekt o to silnější. Poohlédněte se například po petrželi, jalovci a kopřivě, které podporují funkci ledvin – spolu s hořčíkem a biotinem, jež udržují rovnováhu vody v těle, je najdete v tobolkách Kneipp 3 bylinky na odvodnění, další variantou jsou i šumivé tablety Kneipp.                        

 

Odvodnění šumivé tablety, Kneipp, 149 Kč; Tři bylinky na odvodnění, Kneipp, 299 Kč

Věnujte se také pleti 

Detoxikace organismu jde ruku v ruce s očistou pleti, protože právě ona odráží všechno, co se děje v těle. Po dlouhé zimě se o slovo hlásí proměna pečující rutiny, kdy hutné krémy nahraďte jejich lehčími variantami. Soustřeďte se především na hydrataci a regeneraci. Unavená pokožka také potřebuje víc kyslíku, čehož docílíte jejím prokrvením. Tonizační přístroj na obličej BEAR od značky FOREO je jako náročný pleťový workout – podporuje krevní oběh, zpevňuje pleť i kontury obličeje a pokožku příjemně promasíruje. V neposlední řadě pak tvář nezapomínejte každý večer důkladně odlíčit a hloubkově vyčistit, protože jedině tak může zůstat krásná a zdravá. Kromě kvalitních cleanserů a pleťových mlék se vám budou hodit kosmetické tamponky. Nature varianta od značky BEL je vyrobena ze 100% certifikované organické bavlny, při jejíž výrobě nejsou použity žádné chemikálie. Díky tomu jsou tamponky vhodné i pro velmi citlivou pokožku.

BEL odličovací tamponky nature, Bel, 50 Kč