Škola volá aneb jak se připravit na zápis

Máte doma předškoláka, kterého letos čeká nástup do školy? Pokud ano, pak už jste možná začali hledat informace o tom, jak a kdy probíhá zápis do školy. My vám to v dnešním článku trošku ulehčíme, sepsali jsme pro vás praktické informace i rady, jak se na zápis připravit a čím se řídit při výběru základní školy.

Poslední dva roky probíhaly zápisy do školy kvůli epidemiologické situaci bez přítomnosti rodičů a dětí. Budoucí prvňáčci tak kvůli zavřeným školám neměli možnost prohlédnout si budovu, která se na následující roky stane každodenní součástí života, a ze zápisu se stala jen formální záležitost, která se odbyla tím, že se přihláška do školy vhodila do schránky. Neproběhlo žádné seznámení s budoucí paní učitelkou, prohlídka třídy…Jen se čekalo na září a nikdo pořádně nevěděl, co bude. Děti tak do školy šly s pocitem, kdy pořádně nevěděly, co je čeká. Byla to smutná doba a všichni jsme rádi, že už svítá na lepší časy.

Kdy a kde?

Zápisy na základních školách probíhají vždy od 1. do 30. dubna, konkrétní termín stanoví vždy ředitel dané školy. Samotnému zápisu předchází Den otevřených dveří, ten se na základních školách koná většinou v průběhu března, někde i dříve. Určitě doporučujeme sledovat s předstihem webové stránky školy.

Využijte toho, že máte letos možnost si s dětmi školu prohlédnout a při prohlídce se ptejte na všechno, co vás zajímá. Kolik dětí je ve třídě, jak se na prvním stupni tráví přestávky, od kterého ročníku se začíná výukou cizího jazyka…Štěstí přeje připraveným, takže neuděláte chybu, když si všechny vaše dotazy sepíšete na papír a přímo ve škole se na vše, co vás zajímá, zeptáte. Prohlédněte si jídelnu, tělocvičnu, zajímejte se o učitele školy, jídelníček, zájmové kroužky, družinu i celkový přístup školy.

Během prohlídky ukažte dítěti, co ho čeká. Popisujte mu, jak bude probíhat jeho běžný den ve škole a jaká dobrodružství při nich zažije. První přečtená kniha, první dopis kamarádovi a taky první jednička v žákovské. Už teď se má na co těšit! 

Jak vybrat tu správnou školu?

Máte v okolí škol více a nevíte, pro jakou se rozhodnout? Pak si udělejte takový malý průzkum. Zeptejte se známých, rodiny, navštivte školy v okolí, které jsou vám sympatické svým přístupem. Reference z okolí jsou fajn, ale vy dejte hlavně na váš dojem s ohledem na povahu a osobnost vašeho dítěte. V tomto případě dvojnásob platí, že to, co vyhovuje jednomu, nemusí vyhovovat druhému. Dnes existuje spousta typů vzdělávání, školy soukromé i státní, montessori, scio školy, walfdorské, daltonské, komunitní nebo i domácí vzdělávání.

Berte v potaz to, jak dítě spolupracuje s ostatními dětmi v mateřské školce nebo jestli je spíše extrovert nebo introvert. Nezapomínejte, že zápis můžete absolvovat na více školách a poté se rozhodněte na základě všech pro a proti. Udělejte maximum pro to, abyste pro dítě vybrali vhodnou školu, kde se bude cítit dobře, ať má na školní léta hezké vzpomínky.

Co by měl budoucí prvňáček umět?

Jak se vlastně pozná, že je vaše dítě na školu opravdu připravené? Jedním z nejdůležitějších bodů, co by měl budoucí školák umět, je udržení pozornosti. Dalšími požadavky jsou pak komunikace, řeč, sociální zralost a ovládání jemné a hrubé motoriky. Že váš předškolák ještě neumí říkat Ř a nejdou mu zavázat tkaničky? Nepanikařte. Určitě není nutné se na zápis nějak speciálně připravovat. Buďte svému dítku maximální oporou a trénujte dovednosti formou hry v běžném životě. Čtěte, hodně si povídejte, hrajte pexeso, deskovky, vyprávějte si o přírodě a světě kolem vás a podporujte ho v tvoření a výtvarných aktivitách.

Jedno velké dobrodružství!

Zápis do školy je prvním krokem v přípravě vašeho školáka na novou životní etapu. Právě vaše role rodiče je v tomto období stěžejní. Povídejte si doma o tom, co vás společně čeká. Pomalu vaše dítě připravujte na to, jak bude od září probíhat jeho běžný den, co všechno ve škole zažije a co nového se naučí. Čeká ho jedno velké dobrodružství!

Výběr první aktovky, pouzdra nebo školního kufříku na výtvarné potřeby. A od toho jsme tu my, poradíme vám s výběrem a vybavíme vašeho školáčka od hlavy až k patě. Na Oxybag se můžete spolehnout, doprovodíme vaše dítě od zápisu až k maturitě.