5 důležitých pravidel pro výběr školní aktovky

Po prázdninách půjde do první třídy, ale o školní aktovce mluví už nyní. Nákup první školní aktovky je významná chvíle pro předškoláka i pro rodiče. Pro děti je při výběru zásadní vzhled, jakou by měla mít barvu, kterého superhrdinu, oblíbené zvířátko, princeznu, auto na obrázku. Školák by měl být se svojí aktovkou spokojený a nosit ji s radostí. Na rodiče pak padá zejména starost o to, aby byla aktovka kvalitní a dítěti její nošení spíše neuškodilo. Jak to ale poznat? Přinášíme vám 5 tipů, co je naprostou nutností při výběru školní aktovky.

Speciálně vyztužená záda nezatěžují dětskou páteř

Kosti a páteř dětí jsou zejména v takto nízkém věku ještě ve vývinu. Nejsou tak pevné a snadněji se deformují. Abychom předešli pozdějším problémům se zády, je důležité myslet na kvalitně zpracovanou zádovou část. Polstrovaná a ergonomicky tvarovaná záda aktovky, nastavení podle výšky dítěte díky přítažným popruhům a hrudní popruhy pomohou optimálně rozložit váhu celé aktovky.

Ani moc dole, ani nahoře

Zdají se nám tak malincí a každá aktovka na jejich zádech působí obrovsky. Myslete však na to, že do září ještě vyrostou a růst budou i dál. Správně by výška aktovky měla být ve velikosti zad vašeho dítěte, posazená v prostoru mezi křížovou kostí a rameny. Určitě by neměla padat na zadek. Špatné nošení aktovky může v budoucnu vést ke zbytečným zdravotním problémům.
Přítažné popruhy umístěné na ramenních popruzích zajišťují co nejlepší přilnutí aktovky k zádům dítěte. Díky tomu taška na zádech dobře sedí, nepadá z ramenou a chrání záda před zbytečným prohnutím v bedrech.

 

Víte, co všechno může špatné nastavení školní tašky způsobit?

Nevhodné nastavení ramenních popruhů, ale i nošení aktovky na jednom rameni zvyšuje riziko špatného držení těla a deformace páteře. Aktovka příliš nízko vede k tendencím předsunutí hlavy i ramen a hrbení zad. Pokud má dítě aktovku moc vysoko, opírá se v oblasti beder a přetěžuje ji, což může vést k deformacím této části těla. Pokud kvůli špatnému nastavení omezuje aktovka pohyblivost krční páteře, může docházet nejen k blokacím a bolestem, ale také se jedná o bezpečností riziko. Ramenní popruhy nesmí být v těsném kontaktu s oblastí krku, jinak mohou způsobovat bolestivé otlaky.

 

Pevná konstrukce

Aktovka by měla stabilně stát, a to ať je plná nebo prázdná. Lehká a pevná konstrukce je základem dobré aktovky. Pevné dno drží tvar a chrání její obsah. Pevný, nepromokavý materiál aktovky též oceníte, protože je snadno omyvatelný, dobrý na údržbu a zabrání, aby se do školní tašky dostala voda, sníh, nebo jiné nečistoty.

Čím lehčí, tím lepší

Věděli jste, že dítě by na zádech mělo nosit maximálně 10 – 14 % své váhy? Zejména u prvňáčků je odborníky doporučována maximální váha samotné aktovky 1,2 kg. Většina prvňáčků nosí v aktovce každý den převážnou část svých sešitů. K tomu svačina, láhev s vodou a školní taška rázem váží tolik, že to zaskočí i dospěláka. Se snížením počtu potřebných učebnic a sešitů pomoci neumíme. Co se nám ale snížit podařilo, byla váha aktovek Oxybag. Aktovky řady Premium light váží pouhých 900 g.

 

Tip!

Těžší věci, které v aktovce děti nosí, by měly být umístěny co nejblíže k páteři. Dětská záda budete šetřit i tak, že dbáte na rovnoměrné rozmístění věcí v aktovce.

 

Ať je dobře vidět

Bezpečnost dětí je na prvním místě. Proto je nutností, aby školní aktovka měla dostatek reflexních prvků ze všech stran, tedy z přední strany, po obvodu a na popruzích. Doporučuje se pokrytí alespoň 10 % plochy aktovky, výrazné barvy také pomohou k lepší viditelnosti. Školní taška musí být zkrátka viditelná za každého počasí, ve tmě, v podzimním šeru, v zimě, kdy ráno i odpoledne, nebývá příliš světla.