GourmetDarovat láhev kvalitního vína je gestem, které potěší každého milovníka dobrého pití. Pokud chcete zvolit něco opravdu speciálního, španělská vína jsou skvělou volbou. Jsou známá svou rozmanitostí, tradicí i výjimečnou kvalitou. Ale jak vybrat to pravé? To nám prozradila Jaroslava Šnejdarová, majitelka obchodu se španělskými delikatesami eDelikatesy.cz.
GourmetVánoce jsou časem, kdy se spojí tradice, rodina a vůně dobrého jídla. Ať už je oslavujeme podle klasických českých zvyků nebo obohacujeme stůl o novinky, sváteční pohoda by měla být o sdílení, radosti a chvílích strávených s těmi, které máme rádi. V tomto duchu se ve své rodině inspiruje i Jaroslava Šnejdarová, majitelka eDelikatesy.cz, která spojuje české vánoční tradice s španělskými chutěmi a zvyky. S jejími tipy a nápady na vánoční pohoštění můžete vytvořit sváteční atmosféru, která bude jak tradiční, tak i trochu neotřelá.
GourmetS příchodem podzimu se mění nejen počasí, ale i naše chutě. Zatímco letní měsíce patří lehkým, svěžím vínům, podzim vybízí k výběru něčeho výraznějšího a komplexnějšího. A co může být lepší volbou než španělská červená vína? Jsou plná charakteru, skvěle ladí s podzimní kuchyní a zahřejí i během chladných večerů.
GourmetBaleárské ostrovy – to je slunce, pláže, moře a... jídlo! Tyto krásné ostrovy v západním Středomoří, zahrnující Mallorcu, Menorcu, Ibizu a Formenteru, nejsou jen rájem pro milovníky slunce a moře, ale také skutečným eldoradem pro všechny, kdo rádi objevují nové chutě a vůně. Pojďme se podívat na několik delikates, které byste rozhodně neměli minout.
GourmetPředstavte si sluncem zalitou terasu s výhledem na modré moře, kde jemný vánek přináší vůni pomerančů a ibišku. V ruce držíte sklenici osvěžujícího drinku, který v sobě nese chuť a ducha Španělska. Ať už je to perlivý Spanish Fizz, tradiční Sangría plná šťavnatého ovoce, nebo exotický Ibiškovo jahodový G&T, každý doušek vás přenese do klidného středomořského ráje.
GourmetMořské plody jsou pokladem oceánu se širokou škálou chutí a textur, které milují gurmáni po celém světě. Ačkoliv mnozí možná spojují mořské plody s návštěvou přístavu nebo rybího trhu, existuje další způsob, jak si tuto pochoutku užít, a to v podobě konzervy. Nemluvíme však o jen tak obyčejných konzervách z regálů obchodních řetězců. Tyto lahůdky jsou výsledkem pečlivého procesu, který začíná s lovem a končí na vašem talíři.
GourmetŠpanělsko je proslulé svou lahodnou kuchyní. Tapas a paella jsou hrdými protagonisty místní gastronomie, ale cestovatelé, kteří chtějí ochutnat pravou podstatu Španělska, často opomíjejí jeden konkrétní nápoj. Vermut se stal nedílnou součástí španělské kultury jídla a pití a je dokonalým aperitivem, který nastartuje každé jídlo.
GourmetV malebném kraji Penedès ve stínu pohoří Montserrat, kde se setkává plodná země s teplým sluncem, vyrůstá vinařství Augustí Torelló Mata – pravý skvost katalánského vinohradnictví. Jeho příběh není jen o vině, je to umělecký epos, zrozený z vášně pro tradici, kde každý hrozen a každá lahev jsou nositeli historie a osobního příběhu.
GourmetJak na dokonalý nálev na pošírované hrušky? Vsaďte na lahodnou kombinaci bílého vína, javorového sirupu, vanilky a skořice. Oloupané hrušky povařte v tomto aromatickém nálevu, dokud nejsou měkké a plné chuti. Pak už je stačí jen naservírovat s creme fraiche, datlovým sirupem a lehce opečenými vlašskými ořechy pro dokonalou kombinaci textur a chutí. Tento recept je skvělým způsobem, jak okořenit váš sladký repertoár a ohromit své hosty!
GourmetV dnešním rychlém světě se stále více lidí obrací k pochopení vztahu mezi kvalitní stravou a dobrým zdravím. S rostoucími obavami o obezitu, diabetes a srdeční onemocnění se pozornost zaměřuje na to, jak může správný výběr potravin přispět k lepšímu zdravotnímu stavu.
GourmetRostlinné stravování jste dříve možná spojovali pouze s úzkou skupinou veganů, nyní se ale rapidně rozšiřuje i do mainstreamu. Veganství či vegetariánství se stává stále běžnějším způsobem stravování, a to hlavně díky důrazu na zdravý životní styl a udržitelnost.
GourmetVe světě globalizace, kdy nám supermarkety nabízí exotické potraviny z každého koutu planety po celý rok, může koncept sezónního stravování znít trochu zastarale. Avšak právě návrat k tradicím a lokálním produktům nám může přinést nejen gastronomické zážitky, ale i výživové benefity. A co kdybychom spojili tradiční českou kuchyni s něčím výjimečným ze srdce Španělska?
GourmetV dnešní době, kdy je rychlé jídlo na každém rohu, je těžké najít zdravou a vyváženou stravu. Ale i přesto, že žijeme ve fast-food éře, stále existuje velký výběr zdravějších možností, pokud víme, kde hledat a co hledat.
GourmetV době, kdy jsme stále více propojení prostřednictvím sociálních médií, se nevyhnutelně mění i náš pohled na svět kolem nás. A to včetně toho, co jíme. Platformy jako Instagram, TikTok a YouTube se staly nedílnou součástí života mnoha lidí, a to má dopad i na vnímání jídla, jejich stravovací návyky a preference. Tento trend má také výrazný vliv na to, zda jsou mladší ročníky ochotni investovat více peněz do fotogenických a "instagramových" pokrmů.
GourmetFilé na přírodní způsob, tady jen se solí, pepřem a citronem, se rychle omrzí. Překvapte svou rodinu i hosty touto vynikající marinádou z medu, miso pasty a gochujangu. Poslední dvě ingredience seženete v každém obchodě s asijskými potravinami, jsou totiž v japonské a korejské kuchyni úplně základní. A doba přípravy? Ta je doslova blesková!
GourmetŠpanělsko se může pyšnit nejen bohatou kulinářskou tradicí, ale také řadou talentovaných kuchařů, kteří se stali ikonami světové gastronomie. Jejich kreativita, vášeň a inovace přinesly do gastronomického světa nové chutě a zážitky. Znáte tyto mistry ve svém oboru?
GourmetSlunce začíná vystrkovat své paprsky zpoza mraků, svěží přeháňky zavlažují půdu a všude je víc a víc zeleno. To by se mělo promítnout i na vašem talíři. Na jarní únavu je totiž nejlepším lékem pestrá strava složená ze zeleniny a bylinek, které začínají růst. Jako první se ze zimy probouzí ředkvičky, saláty všeho druhu, pažitka, ale také pampelišky. Nebojte se těmito žlutými kráskami ozdobit vaši salátovou mísu. Jsou zdravé a narazíte na ně teď momentálně všude. Křupavost zeleniny zjemněte nakládanými artyčoky, které jsou krémové jako máslo a oblíbeným španělským sýrem Manchego. Dobrou chuť!
GourmetJamón, pravá sušená španělská šunka ze zadní kýty prasat, patří k těm největším delikatesám vůbec. Zakoupit ji můžete nejen v Andalusii, ale i u nás v Česku. O tom, jak dlouho vydrží čerstvá, jak ji skladovat a servírovat jsme si povídali s Jaroslavou Šnejdarovou, majitelkou rodinné firmy Sabores, která do Česka dováží ty nejkvalitnější španělské speciality.
GourmetFregola je název pravděpodobně nejroztomilejší těstoviny na světě. Malé kuličky z tvrdé semoliny dohromady tvoří pokrm se strukturou spíše podobný cous cousu nebo rýži. Jsou tedy ideálním parťákem pro spoustu omáček, které se s nimi krásně smísí, a to obzvlášť pokud zvolíte ty řezané na bronzových formách, které mají drsnější povrch, na němž omáčka ještě lépe drží. Vyzkoušejte náš recept s hráškem, který je předzvěstí blížícího se jara.
GourmetPolvorones jsou ve Španělsku typickými vánočními sladkostmi. Jejich název je odvozený od slova polvo, což ve španělštině znamená prach. Jejich tradiční konzistence je totiž velmi křehká a dalo by se říct, že se sušenka „rozpadá na prach“.
GourmetTento recept originálně používá sušené ñora papričky, které mají typickou kouřovou chuť. V Česku jsou však těžko k sehnání, takže jsme je nahradili čerstvou kapií a uzenou paprikou — kořením.
GourmetJamón je sušená šunka podobná např. prosciuttu, oproti kterému je méně sladká a má intenzivnější chuť. Tato delikatesa je jedním z hlavních vývozních artiklů španělské gastronomie a běžně se podává jako tapas všude po iberském poloostrově. Vzhledem k jeho delikátní chuti se běžně servíruje samotný, nebo jen s chlebem. Existuje ale pár osvědčených i méně tradičních kombinací, které si jistě zamilujete.
GourmetJistě máte mezi víny svého favorita. Podle chuti každý pozná, co mu sedí. Do jaké rodiny vín ale váš oblíbený typ zapadá? Podívejte se na sedm základních kategorií a jejich zástupce. Možná si i zapamatujete pár zajímavých faktů, kterými nad skleničkou budete moct oslnit přátele nebo vaše rande.
GourmetRecept pochází z restaurace El Bulli, která byla ve své době proslulá tím, že se rok co rok držela na předních příčkách žebříčku 50 nejlepších světových restaurací. Ale nebojte se! Nejedná se o komplexní michelinský pokrm. Je to jednoduchá polévka z kuchařky The Family Meal, kterou vydal šéfkuchař El Bulli Farrán Adria pro každého domácího nadšence do gastronomie. Jako všechny z receptů je jednoduchá na přípravu, ale oslní!
GourmetVíno je mnohdy první alkohol, který lidé ochutnají a nikdy to prvním douškem nekončí. Každý si najde, co mu vyhovuje, svojí standardní objednávku. Často se tak stává, že lidé projdou celým životem s tím, že si neustálé kupují své Chardonnay, Cabernet Sauvignon... A to je škoda. Pokud zrovna vy ale toužíte poodkrýt tajemství tohoto „nápoje bohů“, jak ho nazývali v antickém Řecku, čtěte dál.
GourmetŠpanělská kuchyně by nebyla kompletní bez vysoké láhve olivového oleje, ať už chcete přidat chuť do tostady při snídani, zakápnout salát k obědu nebo jej zařadit do tradičních receptů na večeři. Milovaný „aceite de oliva“ je součástí španělské stravy po tisíce let a Španělsko je domovem některých z nejstarších olivovníků na světě. Připravili jsme si pro vás proto pět faktů, které vás možná překvapí.
GourmetKatalánská omáčka romesco je jedna z nejuniverzánějších španělských omáček. Výborná je jak teplá, jak studená, skvěle doplní ryby, různé druhy masa i zeleniny. My jsme ji v našem receptu doplnili o pečený květák, který překvapí i nejzarytější odpůrce!
GourmetTradiční španělské šumivé víno cava se pomalu ale jistě zabydluje i u nás. Pokud hledáte opravdový chuťový zážitek, neměla by vám uniknout vína z produkce rodinného vinařství Raventós i Blanc, která pravidelně obsazují celosvětové žebříčky nejlepších šumivých vín
GourmetPro mnoho Čechů je Španělsko oblíbenou prázdninovou destinací. Příznivé ceny, krásné moře a bohatá kultura jsou vzdálené jen tři hodiny v letadle. Věděli jste však, že středomořská kuchyně je dokonce kulturní dědictví zapsané na seznamu UNESCO? Co, a hlavně kde ochutnat nám poradila Jaroslava Šnejdarová, která projezdila Španělsko křížem krážem, aby přivezla to nejlepší pro svůj obchod eDelikatesy.cz.
GourmetŠpanělská vína jsou symbolem dovolené, malebného západu slunce se skleničkou v ruce u stolu přetékajícího tapas. Kdo nezažil, jen těžko pochopí. Díky ideálním podmínkám se vinařství ve Španělsku věnují zhruba 5000 let, a přestože mělo několikrát blízko k zániku, dnes jsou tato vína považována za světovou špičku. Není divu, jsou totiž plná slunce, bohaté chuti, sametových a ovocných tónů.
GourmetFermentovaný jablečný mošt, geniální nápoj, jehož historie se psala již nejméně sto let před naším letopočtem. Nejmasověji produkovaný cider sice pochází z Britských ostrovů, nicméně díky populárnímu španělskému seriálu La Casa de Papel se do hledáčku po celém světě dostal jeho jižanský sourozenec zvaný „sidra“.
GourmetTrápí vás únava, zažívací obtíže, otoky, ekzémy či afty? Bolí vás hlava, mizerně spíte a býváte až příliš často nemocní? Na vině může být jídlo, které v dobré víře den co den jíte.
GourmetŠpanělsko není země, kterou by si většina lidí spojovala se sýrem. Oproti sousední Francii nebo Itálii jsou sýry ze Španělska v nevýhodě, nicméně praví labužníci vědí, že právě díky různorodosti jednotlivých regionů, se dají v zemi vína a slunce nalézt poklady tak vzácné, že si je místní střeží jako oko v hlavě.
GourmetŠpanělsko patří mezi nejdostupnější a nejoblíbenější destinace u nás. Není divu, celoročně příjemné počasí je vzdálené jen necelé tři hodiny v letadle a bohatá kultura v kombinaci se skvělým jídlem a pitím láká na prodloužený víkend i mimo letní sezónu. Ať už jste zkušený gastroturista nebo chcete jenom vědět, co by vašim chuťovým buňkám nemělo uniknout, připravili jsme pro Vás ve spolupráci s majitelkou obchodu se španělskými delikatesami edelikatesy.cz Jaroslavou Šnejdarovou malého průvodce po stopách španělské gastronomie.
GourmetMléko je nedílnou součástí našich jídelníčků již od útlého věku. Dnešní doba přináší velké množství možností, jaké mléko si vybrat s ohledem na náš životní styl, dietní omezení či etická přesvědčení. Právě to jsou nejčastější důvody, proč se mnoho lidí rozhodně nekonzumovat kravské mléko, které může způsobovat zánětlivé reakce zažívacího traktu a je v současné době poměrně častou příčinou alimentárních alergií. Nechcete-li se vydat cestou rostlinných mlék, můžete vyzkoušet kozí či ovčí mléko, jejichž popularita je na vzestupu.
GourmetŠpanělská cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín, a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava, stejně jako Champagne, smí pocházet pouze ze zákonem určených oblastí, kterých je osm, přesto 95 % výroby sídlí v oblasti Penedes.
GourmetShakshuka (čti šakšuka) je tradiční snídaňový pokrm pocházející ze severní Afriky, který má své pevné místo na stolech také v arabských zemích. Ani v Česku už se nejedná o neznámé jídlo a stává se populární volbou pro nedělní brunch. Jestli i vás okouzlila exotická shakshuka, můžete si ji ozvláštnit slaným kozím sýrem Bon Lait, který jí dodává nový rozměr.
GourmetTradiční slaný koláč qiuche pochází z Francie a skvělý jako víkendové pohoštění pro návštěvu nebo se salátem jako lehká večeře. Ve spolupráci s gurmánským obchodem e-delikatesy.cz jsme si pro vás připravili španělskou obměnu tohoto oblíbeného koláče.
GourmetUpřímně, když mluvíme o salátu, naše nadšení nebývá příliš vysoké. :) Jakmile ale najdete recept na perfektní salát, bude vždy patřit mezi vaše oblíbená jídla. Klíčem ke skvělému salátu je kombinace textur - křehký salát, křupavá kořeněná cizrna, šťavnatá okurka, měkké olivy a „skřípající“ halloumi bude dávat vašim chuťovým buňkám neustále nové podněty. Doplněno pikantní červenou cibulí a svěží mátou, tedy lehce narušujícími elementy překvapení a propojeno nakyslou zálivkou z červeného octa, přináší originální kombinaci, která nenudí.