GOURMET

Gourmet

Arroz al caldero — tradiční recept na nejoblíbenější rýži s rybou v regionu Murcia

Tento recept originálně používá sušené ñora papričky, které mají typickou kouřovou chuť. V Česku jsou však těžko k sehnání, takže jsme je nahradili čerstvou kapií a uzenou paprikou — kořením.

Gourmet

3 party občerstvení z jamónu, kterými zabodujete nejen na Silvestra

Jamón je sušená šunka podobná např. prosciuttu, oproti kterému je méně sladká a má intenzivnější chuť. Tato delikatesa je jedním z hlavních vývozních artiklů španělské gastronomie a běžně se podává jako tapas všude po iberském poloostrově. Vzhledem k jeho delikátní chuti se běžně servíruje samotný, nebo jen s chlebem. Existuje ale pár osvědčených i méně tradičních kombinací, které si jistě zamilujete.

Gourmet

7 základních typů vín pro „nevinaře“ aneb je Chardonnay lehké nebo těžké?

Jistě máte mezi víny svého favorita. Podle chuti každý pozná, co mu sedí. Do jaké rodiny vín ale váš oblíbený typ zapadá? Podívejte se na sedm základních kategorií a jejich zástupce. Možná si i zapamatujete pár zajímavých faktů, kterými nad skleničkou budete moct oslnit přátele nebo vaše rande.

Gourmet

Fazolová polévka z restaurace El Bulli s petrželovou picatou

Recept pochází z restaurace El Bulli, která byla ve své době proslulá tím, že se rok co rok držela na předních příčkách žebříčku 50 nejlepších světových restaurací. Ale nebojte se! Nejedná se o komplexní michelinský pokrm. Je to jednoduchá polévka z kuchařky The Family Meal, kterou vydal šéfkuchař El Bulli Farrán Adria pro každého domácího nadšence do gastronomie. Jako všechny z receptů je jednoduchá na přípravu, ale oslní!

Gourmet

Proč je červené červené aneb víno pro začátečníky

Víno je mnohdy první alkohol, který lidé ochutnají a nikdy to prvním douškem nekončí. Každý si najde, co mu vyhovuje, svojí standardní objednávku. Často se tak stává, že lidé projdou celým životem s tím, že si neustálé kupují své Chardonnay, Cabernet Sauvignon... A to je škoda. Pokud zrovna vy ale toužíte poodkrýt tajemství tohoto „nápoje bohů“, jak ho nazývali v antickém Řecku, čtěte dál.

Gourmet

5 zajímavostí o španělském olivovém oleji

Španělská kuchyně by nebyla kompletní bez vysoké láhve olivového oleje, ať už chcete přidat chuť do tostady při snídani, zakápnout salát k obědu nebo jej zařadit do tradičních receptů na večeři. Milovaný „aceite de oliva“ je součástí španělské stravy po tisíce let a Španělsko je domovem některých z nejstarších olivovníků na světě. Připravili jsme si pro vás proto pět faktů, které vás možná překvapí.

Gourmet

Pečený květák s omáčkou romesco

Katalánská omáčka romesco je jedna z nejuniverzánějších španělských omáček. Výborná je jak teplá, jak studená, skvěle doplní ryby, různé druhy masa i zeleniny. My jsme ji v našem receptu doplnili o pečený květák, který překvapí i nejzarytější odpůrce!

Gourmet

Rodinné vinařství Raventós i Blanc

Tradiční španělské šumivé víno cava se pomalu ale jistě zabydluje i u nás. Pokud hledáte opravdový chuťový zážitek, neměla by vám uniknout vína z produkce rodinného vinařství Raventós i Blanc, která pravidelně obsazují celosvětové žebříčky nejlepších šumivých vín

Gourmet

Projezte se Španělskem: Autentické gurmánské zážitky, které by vám na dovolené neměly uniknout

Pro mnoho Čechů je Španělsko oblíbenou prázdninovou destinací. Příznivé ceny, krásné moře a bohatá kultura jsou vzdálené jen tři hodiny v letadle. Věděli jste však, že středomořská kuchyně je dokonce kulturní dědictví zapsané na seznamu UNESCO? Co, a hlavně kde ochutnat nám poradila Jaroslava Šnejdarová, která projezdila Španělsko křížem krážem, aby přivezla to nejlepší pro svůj obchod eDelikatesy.cz.

Gourmet

Objevte s námi španělská vína

Španělská vína jsou symbolem dovolené, malebného západu slunce se skleničkou v ruce u stolu přetékajícího tapas. Kdo nezažil, jen těžko pochopí. Díky ideálním podmínkám se vinařství ve Španělsku věnují zhruba 5000 let, a přestože mělo několikrát blízko k zániku, dnes jsou tato vína považována za světovou špičku. Není divu, jsou totiž plná slunce, bohaté chuti, sametových a ovocných tónů.

Gourmet

Cider po španělsku: chuťový a kulturní zážitek, na který se nezapomíná

Fermentovaný jablečný mošt, geniální nápoj, jehož historie se psala již nejméně sto let před naším letopočtem. Nejmasověji produkovaný cider sice pochází z Britských ostrovů, nicméně díky populárnímu španělskému seriálu La Casa de Papel se do hledáčku po celém světě dostal jeho jižanský sourozenec zvaný „sidra“.

Gourmet

Potravinové alergie a intolerance: Když nemůžete jíst, na co máte chuť

Trápí vás únava, zažívací obtíže, otoky, ekzémy či afty? Bolí vás hlava, mizerně spíte a býváte až příliš často nemocní? Na vině může být jídlo, které v dobré víře den co den jíte.

Gourmet

Španělské sýry: regionální unikáty pro pravé labužníky

Španělsko není země, kterou by si většina lidí spojovala se sýrem. Oproti sousední Francii nebo Itálii jsou sýry ze Španělska v nevýhodě, nicméně praví labužníci vědí, že právě díky různorodosti jednotlivých regionů, se dají v zemi vína a slunce nalézt poklady tak vzácné, že si je místní střeží jako oko v hlavě.

Gourmet

Gurmánské toulky Španělskem

Španělsko patří mezi nejdostupnější a nejoblíbenější destinace u nás. Není divu, celoročně příjemné počasí je vzdálené jen necelé tři hodiny v letadle a bohatá kultura v kombinaci se skvělým jídlem a pitím láká na prodloužený víkend i mimo letní sezónu. Ať už jste zkušený gastroturista nebo chcete jenom vědět, co by vašim chuťovým buňkám nemělo uniknout, připravili jsme pro Vás ve spolupráci s majitelkou obchodu se španělskými delikatesami edelikatesy.cz Jaroslavou Šnejdarovou malého průvodce po stopách španělské gastronomie.

Gourmet

Přírodní elixír zdraví? Kozí a ovčí mléko!

Mléko je nedílnou součástí našich jídelníčků již od útlého věku. Dnešní doba přináší velké množství možností, jaké mléko si vybrat s ohledem na náš životní styl, dietní omezení či etická přesvědčení. Právě to jsou nejčastější důvody, proč se mnoho lidí rozhodně nekonzumovat kravské mléko, které může způsobovat zánětlivé reakce zažívacího traktu a je v současné době poměrně častou příčinou alimentárních alergií. Nechcete-li se vydat cestou rostlinných mlék, můžete vyzkoušet kozí či ovčí mléko, jejichž popularita je na vzestupu.

Gourmet

Fenomén jménem Cava

Španělská cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín, a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava, stejně jako Champagne, smí pocházet pouze ze zákonem určených oblastí, kterých je osm, přesto 95 % výroby sídlí v oblasti Penedes.

Gourmet

Shakshuka s lilkem a kozím sýrem

Shakshuka (čti šakšuka) je tradiční snídaňový pokrm pocházející ze severní Afriky, který má své pevné místo na stolech také v arabských zemích. Ani v Česku už se nejedná o neznámé jídlo a stává se populární volbou pro nedělní brunch. Jestli i vás okouzlila exotická shakshuka, můžete si ji ozvláštnit slaným kozím sýrem Bon Lait, který jí dodává nový rozměr.

Gourmet

Quiche se třemi druhy španělského sýra

Tradiční slaný koláč qiuche pochází z Francie a skvělý jako víkendové pohoštění pro návštěvu nebo se salátem jako lehká večeře. Ve spolupráci s gurmánským obchodem e-delikatesy.cz jsme si pro vás připravili španělskou obměnu tohoto oblíbeného koláče.

Gourmet

Salát s grilovaným kozím halloumi a mátou

Upřímně, když mluvíme o salátu, naše nadšení nebývá příliš vysoké. :) Jakmile ale najdete recept na perfektní salát, bude vždy patřit mezi vaše oblíbená jídla. Klíčem ke skvělému salátu je kombinace textur - křehký salát, křupavá kořeněná cizrna, šťavnatá okurka, měkké olivy a „skřípající“ halloumi bude dávat vašim chuťovým buňkám neustále nové podněty. Doplněno pikantní červenou cibulí a svěží mátou, tedy lehce narušujícími elementy překvapení a propojeno nakyslou zálivkou z červeného octa, přináší originální kombinaci, která nenudí.

Načíst další