Shakshuka s lilkem a kozím sýrem

Shakshuka (čti šakšuka) je tradiční snídaňový pokrm pocházející ze severní Afriky, který má své pevné místo na stolech také v arabských zemích. Ani v Česku už se nejedná o neznámé jídlo a stává se populární volbou pro nedělní brunch. Jestli i vás okouzlila exotická shakshuka, můžete si ji ozvláštnit slaným kozím sýrem Bon Lait, který jí dodává nový rozměr.

Porce: 4

Doba vaření: do 30 min

Ingredience:

1 balíček kozího sýru Bon Lait
1 menší lilek
1 červená paprika
1 plechovka loupaných rajčat
1 středně velká cibule
4 stroužky česneku
4 vejce
olivový olej
hrstka hladkolisté petržele
hrstka lístků koriandru
2 lžičky sladké papriky
1 lžička mletého římského kmínu
1 lžička mletého kmínu
špetka chilli
sůl, pepř

Lilek, papriku i cibuli si nakrájejte na drobné čtverečky. Ve silnostěnné pánvi rozehřejte olivový olej, prolistujte česnek a nechte pár vteřin rozvonět. Poté přidejte nakrájenou zeleninu, nechte zezlátnout, vsypte koření, sůl, pepř a orestujte. 

Po dvou minutách přidejte rajčata a nechte vše asi 5 minut probublávat. Následně ve čtvrtinách směsi vytvořte důlek pomocí sběračky, do kterého vyklepnete vejce. Na vrch dejte pokrájený nebo rozdrobený kozí sýr, přiklopte pokličkou a vařte 5–8 minut, dokud nebudou vejce udělaná tak, jak je máte rádi.

Uvařenou shakshuku posypejte nasekanými bylinkami a dochuťte čerstvě namletou solí a pepřem.