Ingredience na salát:
Hlávkový salát
Svazek ředkviček
Hrst čerstvé máty
Půl hrsti čerstvého kopru
Půl hrsti čerstvé pažitky
2 mrkve
325 g nakládaných artyčoků
50 g sýra manchego
Pár květů pampelišek
Citronová vinaigrette:
¼ hrnku citronové šťávy
⅓ hrnku olivového oleje
lžička soli (ti, kteří to mají rádi trochu pikantní, mohou zvolit chilli sůl)
lžička dijonské hořčice
2 špetky čerstvě mletého černého pepře
Postup:
Zeleninu důkladně omyjte, natrhejte salát a nasekejte nadrobno bylinky. Ředkvičky můžete nakrájet na plátky ručně, nebo je nastrouhejte na mandolíně. Můžete také vzít půlku ředkviček a celé je zabalit do alobalu. Tyto kuličky pak můžete péct v troubě cca 10 min.
Tato dvojí úprava dodá salátu další rozměr. Mrkev nastrouhejte škrabkou na zeleninu na proužky.
Mezitím si připravte zálivku: do skleničky s víčkem vymačkejte citrony a jejich šťávu smíchejte s olivovým olejem, dijonskou hořčicí, solí a pepřem. Skleničku pevně uzavřete a pořádně protřepejte.
Dejte vše do mísy a zalijte zálivkou a jemně promíchejte. Navrch přidejte artyčoky a nastrouhejte sýr a na závěr dozdobte pampeliškami.
Foto: edelikatesy.cz