Valentýnské sušenky

Polvorones jsou ve Španělsku typickými vánočními sladkostmi. Jejich název je odvozený od slova polvo, což ve španělštině znamená prach. Jejich tradiční konzistence je totiž velmi křehká a dalo by se říct, že se sušenka „rozpadá na prach“.

Tento recept je ale inspirovaný portorikánskou verzí, kterou si místní upravili podle sebe. Je hutnější, jednodušší na přípravu a vždy krásně dozdobená marmeládou nebo kandovanou třešničkou. Valentýn je za rohem a tak, pokud máte romantickou náladu, si můžete připravit tuto verzi se srdíčky plněnými nejlahodnější ostružinovou marmeládou, která je součástí valentýnského balíčku.

Ingredience:
125 g másla
125 g Hery
Půl hrnku cukru krystal
2 a ¼ hrnku mouky
1 lžička vanilkového extraktu
Ostružinová marmeláda na dozdobení

 

Postup: 
Jako první vyndáme Heru a máslo z ledničky, je důležité, aby obojí mělo pokojovou teplotu a dalo se dobře promísit.
Předehřejeme troubu na 180 °C.
V míse smícháme Heru a máslo, pak přidáme cukr a vše promícháme.
Přidáme extrakt a mouku. Těsto by se nemělo lepit k rukám, takže napřed přidáme většinu z celkového objemu mouky a postupně přidáváme zbytek, dokud nedosáhneme požadované konzistence.
Pokud máme čas, dáme na chvíli vychladit těsto do ledničky, bude se nám pak lépe tvarovat.
Z těsta vytvarujeme kuličky o velikosti cca 5 cm a pak malíčkem vtlačíme napřed jednu a pak druhou polovinu srdíčka. Při tvarování špičaté dolní části srdíčka si můžeme pomoci špičkou nože. Okraje vtlačeného srdíčka by měly být celkem definované a prohlubeň dostatečně hluboká, aby se do ní vešlo aspoň malé množství marmelády. Povrch prohlubně můžeme sjednotit například hůlkou.
Marmeládu opatrně lžičkou nandáme dovnitř srdíčka.
Vložíme na plech s pečícím papírem a pečeme cca 15 min, nebo dokud sušenky nezačnou zlatavět.
Vyndáme z trouby a necháme plně vychladnout.