Kvalitní potraviny a jejich vliv na zdraví aneb Začít jíst zdravě můžete už dnes

V dnešním rychlém světě se stále více lidí obrací k pochopení vztahu mezi kvalitní stravou a dobrým zdravím. S rostoucími obavami o obezitu, diabetes a srdeční onemocnění se pozornost zaměřuje na to, jak může správný výběr potravin přispět k lepšímu zdravotnímu stavu.

Co vlastně znamená “kvalitní potravina”?

Kvalitní potravina je definována jako taková, která je čerstvá, minimálně zpracovaná a vyráběná bez nadměrného použití chemikálií, jako jsou pesticidy a herbicidy. Tyto potraviny jsou většinou bohaté na živiny, jako jsou vitamíny, minerály a antioxidanty, na rozdíl od vysoce zpracovaných potravin, které mohou být plné prázdných kalorií a umělých přísad.

Zelenina, ovoce, celozrnné produkty, ořechy, semena a bílkoviny z rostlinných zdrojů jsou považovány za kvalitní potraviny. Pomáhají udržovat zdravou tělesnou váhu, zlepšují trávení a snižují riziko mnoha chronických onemocnění. “Například listová zelenina je bohatá na vitamíny A, C a K, stejně jako na železo a vápník, zatímco ořechy a semena poskytují zdravé tuky a bílkoviny,” zmiňuje se fitness trenér a výživový poradce Vladimír Koukal.

 

Jak se mění naše stravovací návyky?

S měnícím se životním stylem dochází i ke změně stravovacích návyků. Z výzkumu Ipsos vyplývá, že 80 % lidí na celém světě věří, že konzumace správných potravin a nápojů je klíčem k dobrému zdraví. Z tohoto důvodu se lidé rozhodují měnit své jídelníčky, přičemž hlavním cílem je omezit cukr, živočišné tuky, maso a mléčné výrobky. Tato změna je motivována snahou o zdravější životní styl a prevencí zdravotních problémů. Mladší generace také zvažuje etické a environmentální důvody, jako je ohleduplnost ke zvířatům a ekologická náročnost živočišné výroby.

Praktické tipy pro začlenění kvalitních potravin do každodenního života:

Plánování jídel:
Věnujte čas plánování jídel a nákupům, aby vaše strava obsahovala různorodé a vyvážené potraviny.

Vaření doma:
Připravujte si jídlo doma, kde máte plnou kontrolu nad použitými ingrediencemi.

Sezónní a lokální potraviny:
Kupujte sezónní a lokální produkty, které jsou často čerstvější a mají lepší nutriční hodnoty.

Kontrolujte dodavatele:
Ideální potravina je taková, u které jste si 100% jisti odkud pochází a jaké postupy výrobce dodržuje.

Doplňujte i potraviny, které nejsou pro Česko typické: Obecně se v České republice málo konzumují ryby a mořské výrobky. Ty jsou ale velice zdravé, nebojte se je proto více zařazovat do svého jídelníčku.

 

Bonito del Norte, Tuňák bílý, La Brújula, 227 g, 229 Kč, edelikatesy.cz

Výběr kvalitních potravin může mít významný dopad na naše zdraví a pohodu. Zatímco se mění naše stravovací návyky, je důležité si uvědomit, jaký má naše jídlo dopad na naše tělo. Experimentováním s různými typy kvalitních potravin a nalezením toho, co vyhovuje vašemu životnímu stylu, můžete udělat velký krok k lepšímu zdraví.

Zdroj: edelikatesy.cz, unsplash.com