Jak ovlivňuje rostlinná strava naše tělo, svět a budoucnost?

Rostlinné stravování jste dříve možná spojovali pouze s úzkou skupinou veganů, nyní se ale rapidně rozšiřuje i do mainstreamu. Veganství či vegetariánství se stává stále běžnějším způsobem stravování, a to hlavně díky důrazu na zdravý životní styl a udržitelnost.

Výhody veganské stravy spočívají nejen ve zdravotních aspektech, ale také v etickém a environmentálním dopadu. Konzumace rostlinných produktů může snížit riziko srdečních onemocnění, cukrovky typu 2 a některých typů rakoviny. To potvrzuje odborný deník The American Journal of Clinical Nutrition. Rostlinné potraviny jsou bohaté na vlákninu, vitamíny, minerály a fytonutrienty, které podporují zdraví a imunitní systém. Eticky vzato, veganská strava přináší omezení utrpení zvířat v potravinářském průmyslu. Navíc z hlediska životního prostředí má veganská strava menší ekologický otisk, snižuje emise skleníkových plynů, spotřebu vody a snižuje odlesňování spojené s chovem zvířat. Postupný přechod na tuto stravu může nabídnout nejen zdravotní výhody, ale také příležitost ovlivnit svět kolem nás pozitivním směrem.

Začít s rostlinnou stravou nemusí být nijak těžké. Existuje totiž mnoho potravin, které jsou ve skutečnosti veganské a často se běžně konzumují, aniž bychom si toho byli vědomi. Mezi ně patří ořechová másla, široká škála těstovin, různé přílohy jako rýže nebo brambory, či běžné omáčky jako rajčatová omáčka nebo guacamole. Kromě toho tempeh a tofu, přírodní sladidla, či hranolky, stejně jako některé pečivo, jsou rovněž veganské. Je však důležité si ověřit složení potravin, protože některé produkty mohou obsahovat skryté živočišné přísady, které nejsou zjevně rostlinného původu.

Postupný přechod na veganskou stravu může být pro mnohé jednodušší než okamžitá změna. Zkoušet nahrazovat živočišné produkty rostlinnými alternativami postupně, zkuste například nahradit maso tempehem nebo tofu, mléko rostlinnými nápoji či omáčky na bázi rostlinných surovin, může pomoci adaptovat se na nové chutě a textury. Důležité je vyhledávat informace o rostlinných zdrojích bílkovin, vitamínů a minerálů, abyste si zajistili vyváženou stravu. “Mně se vyplatilo zařadit do jídelníčku hodně luštěnin a zeleniny, oříšky nebo například mořské řasy, kyselinu listovou, či rostlinné proteiny, abych si udržela všechny potřebné živiny,” říká Kateřina Šonková, veganka a finalistka MissCzech 2008.

 

Jak jsou na tom Češi s rostlinným stravováním?

Studie Ipsos Food Trends ukazuje, že spotřebitelé si v obchodech (62 %) i restauracích (39 %) všímají rostoucí nabídky rostlinných alternativ. Tento trend potvrzují i data z Ipsos Retail Monitoringu, která ukazují rostoucí nabídku rostlinných produktů v e-shopech s potravinami, kde jsou k dispozici stovky položek rostlinných alternativ.

Nicméně, Češi zůstávají převážně "masožravým" národem. Pouze 11 % populace preferuje stravu s omezením nebo vyloučením masa. Flexitariáni, vegetariáni a vegani představují dohromady 10 % populace, u mladší generace do 34 let veganské stravování převažuje. Zatímco jiné generace uvádějí jako hlavní důvody pro snížení spotřeby masa zdravotní nebo ekonomické faktory, Generace Z upřednostňuje etické a ekologické motivy.

Rostlinné alternativy masa konzumuje přibližně 11 % populace a čtvrtina lidí je vyhledá alespoň jednou měsíčně. Převládá konzumace živočišných produktů, zejména kuřecího, vepřového a masných výrobků či uzenin, které si dopřává minimálně jednou za týden téměř 63 % populace.

Cítím, že jsem si vyčistila tělo, když nejím maso, lépe potraviny trávím a celkově jsem začala jíst více zdravě. Navíc se necítím tolik unavená a zlepšila se mi pleť i psychika, díky podporující veganské komunitě,” dodává Šonková.

Rostlinné alternativy v potravinářství a stravování jsou na vzestupu, přesto existují bariéry bránící v širším přijetí tohoto stravování. Zvyky a tradice, cena, chuť a dostupnost jsou faktory, které ovlivňují výběr rostlinných produktů. Ovšem s ohledem na ekologická hlediska a budoucnost se dá očekávat čím dál větší růst rostlinných alternativ. 

zdroj: edelikatesy.cz, freepik.com