Od hroznu po zlaté medaile: Příběh, jak Augustí Torelló Mata vyrábí nejlepší cavu na světě

V malebném kraji Penedès ve stínu pohoří Montserrat, kde se setkává plodná země s teplým sluncem, vyrůstá vinařství Augustí Torelló Mata – pravý skvost katalánského vinohradnictví. Jeho příběh není jen o vině, je to umělecký epos, zrozený z vášně pro tradici, kde každý hrozen a každá lahev jsou nositeli historie a osobního příběhu.

Augustí Torelló Mata není pouhý výrobce vína; je umělec, jehož vinařství je ateliérem, kde se tradice stává uměním. „Jeho filozofie spočívá v hlubokém respektu k vinicím, v péči o půdu a vědomém výběru hroznů. Každý detail v procesu výroby cavy je podřízen tvůrčímu uměleckému přístupu, kde se tradiční postupy prolínají s inovacemi,“ vysvětluje Jaroslava Šnejdarová, majitelka obchodu eDelikatesy, který dováží, kromě jiných španělských lahůdek a vín, také cavu z tohoto vinařství.

Sám Augustí se vínům věnoval již od útlého věku a od 14 let začal na vinicích pracovat. Absolvoval stáž ve francouzském Champagne, a o pouhé 4 roky později již založil první laboratoř pro analýzu vína ve svém rodném městě Sant Sadurní, a započal tak svou cestu k titulu jednoho z nejvýznamnějších vinařů a enologů nejen ve Španělsku, ale i ve světě.
V roce 1955, tedy v jeho 20 letech, pod jeho rukama vzniklo prvních 500 lahví cavy.

Penedés, místo, kde se tato výjimečná cava rodí, je vinařská oblast omývaná Středozemním mořem a chráněná pohořím Montserrat poskytuje jedinečné mikroklima, které je dokonale vhodné pro pěstování tří původních odrůd révy vinné, jež se tradičně používají k výrobě cavy: Macabeu, Parellada a Xarel-lo.
Základem každé vynikající cavy jsou kvalitní hrozny. Augustí Torelló Mata k nim přistupuje s péčí a pozorností, která se odvíjí od výběru správných odrůd až po pečlivé sledování vývoje v jednotlivých vinicích. Každá vinice v regionu Penedès má své vlastní unikátní klimatické podmínky a půdní charakteristiky, což umožňuje vytvářet komplexní a bohaté víno.

Klíčovým okamžikem ve výrobě cavy je ruční sklizeň. Každý hrozen je pečlivě vybrán, aby byla zajištěna optimální kvalita a chuťový profil. Tato manuální práce zajišťuje, že do základů každé lahve vstupuje pouze to nejlepší a odráží jedinečný charakter vinice. Po sklizni následuje fáze fermentace, kde se cukry přeměňují na alkohol. Augustí Torelló Mata se drží tradiční metody klasické fermentace v nerezových nádobách. Tato metoda umožňuje jemné uvolňování aromat a zachovávání přirozené chuti hroznů.

Následuje důkladné třídění, kde se odstraňují nežádoucí části, a cava začíná svůj proces dozrávání v lahvi. V tomto stadiu je klíčovým momentem přidání lihu a cukru, který spustí druhotnou fermentaci. Cava je opatrně zazátkována a odložena do temného sklepa na několik let. Jednou z charakteristických rysů cavy od Augustího Torelló je její dlouhá doba zrání – vyrábí pouze vína Reserva a Grand Reserva. Takovéto víno zraje v tmavých sklepech po dobu až deseti let. Tato doba zrání přispívá k výjimečné komplexitě a harmonii chutí.

Jedním z absolutních skvostů je cava s mystickým názvem Kripta. Již od roku 1978, kdy po dvaceti letech profesionálních zkušeností vyrábí Augustí ve svém soukromém vinařství v Can Rossell první lahve Kripta ze směsi ze tří jedinečných parcel v Penedès, získává každý ročník mezinárodní ocenění jakožto jedno z nejlepších šumivých vín na světě.
Bezpečně ji poznáte podle patentované láhve ve tvaru amfory, která je vinařovou poctou starému Římu.

Nejen pro milovníky vína je návštěva tohoto vinařství neopakovatelným zážitkem, kde se skvělé víno stává portálem do světa katalánského umění a vinařské vášně. „Navštívit vinařství Augustí Torelló Mata znamená nejen degustovat víno, ale ponořit se do časoprostoru plného příběhů. Procházet starobylými sklepy, kde víno zraje v tichu, a vychutnávat vinařské skvosty, je jako prozkoumávat historii a krásu každého hroznu,“ dodává Šnejdarová.