Pečený květák s omáčkou romesco

Katalánská omáčka romesco je jedna z nejuniverzánějších španělských omáček. Výborná je jak teplá, jak studená, skvěle doplní ryby, různé druhy masa i zeleniny. My jsme ji v našem receptu doplnili o pečený květák, který překvapí i nejzarytější odpůrce!

Suroviny:

Na pečený květák:

1 celý květák

2 1/2 šálku suchého bílého vína

1/3 šálku olivového oleje (doporučujeme Cosecha, Melgarejo)

1/4 šálku soli

3 lžíce čerstvé citronové šťávy

2 lžíce nesoleného másla (nebo olivového oleje)

1 lžíce drcených chilli vloček

1 lžíce cukru

1 bobkový list

8 šálků vody

Na omáčku romesco:

2 velké červené papriky - pečené až vzniknou černé „puchýře”

1 stroužek česneku

1/2 šálku lískových ořechů, opražených

1 malé zralé rajče

2 lžíce nasekané plocholisté petrželky

2 lžíce sherry octa (doporučujeme PX Chef Special, Toro Albalá)

1 lžička uzené papriky

1/4 lžičky pepře

1/2 šálku extra panenského olivového oleje

1 lžička soli

Ze všeho nejdříve si předehřejte troubu na 250°C. 

Následně ve velkém hrnci přiveďte všechny ingredience na „nálev“ k varu. Přidejte květák, snižte teplotu a vařte, dokud se nůž snadno nezasune do středu, obvykle to trvá 15–20 minut. Pokud květák není zcela ponořený, měli byste jej otočit zhruba v polovině vaření.

Květák přesuneme na plech s pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě 30-40 minut, dokud nezhnědne celý.

Vše na omáčku romesco dejte do mixéru a rozmixujte. Servírovat ji můžete horkou, při pokojové teplotě, nebo i vychlazenou.
Na rozprostřenou omáčku položte opečený květák a servírujte s prémiovým panenským olivovým olejem a pečivem.

Foto: eDelikatesy.cz