Suroviny:
Na pečený květák:
1 celý květák
2 1/2 šálku suchého bílého vína
1/3 šálku olivového oleje (doporučujeme Cosecha, Melgarejo)
1/4 šálku soli
3 lžíce čerstvé citronové šťávy
2 lžíce nesoleného másla (nebo olivového oleje)
1 lžíce drcených chilli vloček
1 lžíce cukru
1 bobkový list
8 šálků vody
Na omáčku romesco:
2 velké červené papriky - pečené až vzniknou černé „puchýře”
1 stroužek česneku
1/2 šálku lískových ořechů, opražených
1 malé zralé rajče
2 lžíce nasekané plocholisté petrželky
2 lžíce sherry octa (doporučujeme PX Chef Special, Toro Albalá)
1 lžička uzené papriky
1/4 lžičky pepře
1/2 šálku extra panenského olivového oleje
1 lžička soli
Ze všeho nejdříve si předehřejte troubu na 250°C.
Následně ve velkém hrnci přiveďte všechny ingredience na „nálev“ k varu. Přidejte květák, snižte teplotu a vařte, dokud se nůž snadno nezasune do středu, obvykle to trvá 15–20 minut. Pokud květák není zcela ponořený, měli byste jej otočit zhruba v polovině vaření.
Květák přesuneme na plech s pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě 30-40 minut, dokud nezhnědne celý.
Vše na omáčku romesco dejte do mixéru a rozmixujte. Servírovat ji můžete horkou, při pokojové teplotě, nebo i vychlazenou.
Na rozprostřenou omáčku položte opečený květák a servírujte s prémiovým panenským olivovým olejem a pečivem.
Foto: eDelikatesy.cz