Buďte připraveni na léto. Jaké ručníky využijete na pláž a které vám poslouží ve vysokých teplotách?

Léto a čas dovolených je tu. Ať už se chystáte k moři, jezeru nebo bazénu, jednou z nezbytných věcí, kterou si s sebou na pláž musíte vzít, je kvalitní ručník. Ten by měl být nejen příjemný na dotek, ale také funkční. V létě totiž můžete využít nejen super savé bavlněné ručníky, ale také ty chladicí a rychleschnoucí. Zapomenout byste neměli ani na správnou péči o ručníky a jejich pravidelnou výměnu.

Základ je kvalitní bavlna

Bavlna je nejoblíbenějším materiálem pro výrobu ručníků. Je příjemná na dotek, měkká a dobře absorbuje vlhkost. Ručníky z bavlny jsou pohodlné, a tedy vhodné pro celodenní relaxaci na pláži. Určitě oceníte jejich odolnost vůči zachycování písku. Ten totiž po povrchu bavlněného ručníku snadněji sklouzne, a tak ho můžete snadno udržovat v čistotě během relaxování u vody.

FROTERY Deluxe Red 70x140cm, 298 Kč, foto: frotery.cz

U bavlněných ručníků vyhledávejte tzv. žinylkovou borduru. Žinylková nit se totiž používá při výrobě ručníků určených na pláž nebo k bazénu. Díky této niti si také můžete lépe vybrat ručník, který vám padne do oka i vzhledově, protože je dostupná v různých kontrastních barvách. „Žinylková nit uvnitř bordury vytváří na jejím povrchu jemné chloupky hebké jako samet. Ručníky a osušky Deluxe jsou hebké na dotek a díky žinylkové borduře vynikají netradičním designem,“ říká Jan Rosenkranz, majitel společnosti Kapatex, vůbec největší prodejce froté ručníků a osušek v Česku.

2v1 aneb Plážový šátek

Pokud se nechcete na pláži zdržet dlouho a čeká vás kratší relax, můžete si s sebou vzít plážový šátek. Ten totiž poslouží nejen jako super módní doplněk k plavkám, ale bezpečně si na něj můžete i lehnout a užívat si sluneční paprsky. Často je vyroben z lehkého materiálu, obvykle z tenkého plátna nebo viskózy, který je pohodlný a dobře prodyšný. Plážové šátky jsou také univerzální a najdou využití i jinde než na pláži. Můžete je nosit jako šálu nebo jako lehké krytí přes ramena v letních dnech. Mohou být kombinovány s plavkami, plážovými šaty, šortkami nebo tričky, aby vytvořily módní a přizpůsobitelný vzhled.

Zůstaňte v chládku i v třicítkách

Pokud se chystáte na delší výlet v horkých letních dnech, přibalte si s sebou chladicí ručníky. Využijete je nejen na pěší túře, ale osvěžit vás mohou i při pobytu na rozpálené pláži. Tyto ručníky jsou totiž navrženy tak, aby udržovaly chlad a zároveň absorbovaly vlhkost, díky čemuž efektivně ochlazujete tělo. „Chladicí ručníky jsou vyrobené ze speciální chladicí příze cooling yarn, která zadržuje vodu a tím uchovává nízkou teplotu namočeného ručníku. Kouzlo spočívá v tom, že ručník namočíte, vyždímáte, protřepete a on se sám začne ochlazovat. Příjemně studený vydrží 4 až 6 hodin,“ dodává Rosenkranz.

FROTERY chladící ručník Cooling towel purple, 154 Kč, foto: frotery.cz

Pohodlí především

Jak si užít maximální pohodlí na pláži a třeba si i trochu ve stínu zdřímnout? Pořiďte si tzv. hamaku. Nejprve si ale ověřte, zda toto „visící lehátko“ na pláži můžete využít. Hamaky jsou tradičně vyrobeny z bavlny, která je měkká a pohodlná na dotek. Bavlna je prodyšná a dobře se přizpůsobuje tělu. Existují i hamaky vyrobené z jiných materiálů, jako je nylon nebo polyester, které jsou lehké a odolné vůči povětrnostním vlivům. Pozor, pláže často nemají dostatek pevných bodů pro upevnění hamaku. Proto je dobré zvolit hamak s příslušenstvím pro upevnění, jako jsou popruhy nebo karabinky, které umožňují snadné připevnění k příslušným oporám, například stromům nebo sloupům.

Užijte si pohodu na pláži s hamakou

Není překvapivé, že se spotřeba ručníků zvyšuje během letních měsíců. Lidé je nejčastěji kupují především pro využití právě na pláži, u bazénu a během dovolené. Průměrný spotřebitel nakupuje nový ručník odhadem každé 2-3 roky. Věděli jste ale, že byste je měli vyměňovat za nové alespoň jednou za rok až dva? Zachováte tak jejich kvalitu i hygienu. Nezapomínejte ani na správnou péči tak, aby vám ručníky co nejdéle vydržely.

Pokud ručníky používáte právě na pláži nebo u bazénu, vyhněte se používání kosmetických přípravků, které by mohly zanechat zbytky na ručníku - opalovací krémy, oleje nebo jiné. Také se vyvarujte tření ručníků o hrubé povrchy, což by mohlo poškodit vlákna. Pokud vám ručník schne přímo na pláži, schovejte ho v případě možnosti do stínu. Čerstvý venkovní vzduch totiž schnutí prospívá, naproti tomu ostré sluneční světlo může poškodit barvy i vlákna ručníků.

I když je dobré mít ručník na výměnu každý druhý den, používejte i svůj zdravý rozum. Pokud jste v extrémně horkém podnebí nebo pokud ručník leží na zemi či na silně používaném lehátku, měli byste ho vyměnit nebo vyprat denně.