Co se stane, když budete svému tělu odpírat základní potřeby?

Naše tělo je jako stroj – aby mohlo fungovat, potřebuje péči, jinak se začne pomaličku zadrhávat až přestane podávat takové výkony, které od něho očekáváme. A o kterých věcech že je řeč? Mezi ty nejzákladnější patří voda, jídlo, spánek a odpočinek. Čtyři pilíře, které stavíme každý den, až někdy zapomeneme, jak se to dělá. Co se s tělem tedy stane, když začneme na jejich kvalitě šetřit?

Co se stane, když nebudete pít dostatek vody?

 

Lidské tělo se v průměru skládá z 65 % z vody… Pokud ztratíte pouhá 2 % tělesné tekutiny kvůli tomu, že dostatečně nepijete, můžou se objevit:

- Bolesti hlavy
- Únava
- Závratě a problémy s krevním oběhem
- Potíže se soustředěním

Z dlouhodobého hlediska vede nedostatečný pitný režim k zavodnění, což se projevuje otoky (nejen) v oblasti obličeje, a také se vám nemusí dařit zhubnout. V neposlední řadě pocítí nedostatek vody pleť, která je dehydratovaná, pne, tíhne k rychlejší tvorbě vrásek, ale i akné, a může dojít i k narušení kožní bariéry. 

Řešení vás jistě nepřekvapí – vypijte alespoň 2 – 3 l čisté neperlivé vody denně. Pleti pak dopřejte kvalitní hydratační krém, sérum i masku, které jí dodají nejen vláhu, ale i důležité živiny. Pamatujte, že aby pokožka dokázala absorbovat aktivní látky z kosmetických produktů, musí být prvně dokonale čistá. Každý večer ji proto nejen odličte, ale také hloubkově vyčistěte pomocí cleanseru a vatových tamponků. Mějte vždy po ruce tamponky BEL cosmetic, které jsou vyrobeny z kvalitní bavlny a mikrovlákna, pokožku nedráždí a netřepí se, takže na ní nezanechávají vlákna.

 

Kosmetické vatové tamponky BEL cosmetic, 38 Kč

Co se stane, když nebudete jíst kvalitní jídlo?

  

Co se jídla týče, platí zlatá střední cesta – ani málo, ani moc. Každý jídelníček by měl přitom obsahovat dostatek tuků, vitamínů, minerálů, bílkovin, sacharidů, ale také vlákninu nebo probiotika. Pokud jíte málo, nebo máte na talíři dlouhodobě špatnou skladbu surovin, může se u vás objevit:

- Únava
- Pocity chladu
- Zhoršená kvalita pleti, vlasů a nehtů
- Špatná imunita
- Chutě na slaná, sladká a tučná jídla
- Výkyvy nálad, úzkosti a horší schopnost se soustředit
- Přibírání na váze nebo naopak její nezdravý úbytek

Dbejte proto na to, aby byl váš jídelníček pestrý a bohatý na živiny. Poradit vám s tím může výživový poradce, který sestaví plán přímo na míru vašim chutím. Snažte se také pravidelně cvičit: bez fyzické aktivity se nadbytečných kil, ale ani celulitidy bohužel nezbavíte.

TIP: Pokud máte rádi high-tech vychytávky, oceníte dva produkty od švédské značky FOREO: masážní přístroj na těloLUNA 4 Body, který prokrvuje kůži a tím pomáhá řešit celulitidu a sonický tonizační přístroj BEAR, jež díky technologii mikroproudu a sonickým pulzacím zpevňuje pleť, tvaruje kontury a zmírňuje otoky v obličeji.

Masážní přístroj na tělo FOREO LUNA 4 Body, 3690 Kč, Sephora.cz

Co se stane, když nebudete dobře spát?

   

Nedostatek spánku vede k únavě, v těle toho ale zapříčiňuje mnohem víc. Dlouhodobá spánková deprivace může způsobovat: 

- Přibírání na váze
- Zhoršení nálady
- Oslabení imunitního systému
- Vyšší riziko vzniku chronických onemocnění, jako je cukrovka, demence, vysoký krevní tlak či hormonální nerovnováha

 

Každý jsme jiný a máme různé potřeby, obecně ale platí, že by dospělý člověk měl spát 7 – 8 hodin denně, a to v tmavé a větrané místnosti, kde se teplota pohybuje kolem 16 až 18 °C. Pokud máte problémy s usínáním, zkuste si před ulehnutím do postele napustit horkou vanu a přidejte do ní sůl nebo pěnu s esenciálním olejem ze švýcarské borovice, která snižuje srdeční frekvenci, a tím pomáhá ke klidnějšímu spánku. Tuto zázračnou přírodní ingredienci najdete v řadě Good Night od značky Kneipp, jež zahrnuje celou řadu produktů včetně sprchového gelu, pěny a oleje do koupele či koupelové soli. 

Koupelový olej Good Night, 206 Kč, Sprchový gel Good Night, 129 Kč, Koupelová sůl Good Night, 217 Kč, vše Kneipp

Co se stane, když nebudete relaxovat?

 

Organismus potřebuje nejen pohon v podobě jídla, vody a spánku… Pokud bude strádat vaše mysl, pozná to i tělo, které začne čelit:

- Dlouhodobě zvýšenému hormonu kortizolu, který zhoršuje pleť, oslabuje imunitní systém a může být živnou půdou pro vznik závažných nemocí
- Riziku vzniku syndromu vyhoření
- Pokleslé náladě a úzkostem

O nutnosti odpočívat se často mluví, jak ale takový správný relax vlastně vypadá? I v tomto případě se u každého liší, jednoduše proto, že jsme každý jiný. Platí ale, že relaxovat od práce bychom měli opačnou činností: tedy pokud „pracujete hlavou“, odpočívejte fyzickou činností a opačně. Osvojte si také relaxační techniky: pozorujte přírodu, poslouchejte zvuky, jako je šumění lesa nebo třeba déšť, meditujte, napínejte svaly a zase je uvolňujte…Skvělou relaxační technikou, která působí okamžitě, je i masáž celého těla za pomoci vlastních nebo partnerových rukou a masážního oleje. Vhodný je například mandlový olej, který krásně zjemní i suchou a citlivou pokožku. Masáž obličeje pak můžete svěřit do rukou profesionála, a to hezky v pohodlí domova – novinka na trhu, chytrý přístroj FAQ 102 díky elektro svalové stimulaci a T-Sonickým pulzacím promasíruje pleť, zpevní ji, pomůže vytvarovat kontury a podpoří mikrocirkulaci. Navíc obsahuje LED světelnou terapii a radiofrekvenční terapii, které si poradí s celou řadou nedokonalostí, včetně vrásek, akné a pigmentových skvrn.

 

Přístroj na vyhlazení a redukci vrásek 102, FAQ, 15 544 Kč