Co ve vašem kufru nesmí chybět?

Konečně se blíží léto a vy se pomalu začínáte chystat na dovolenou. V hlavě si postupně procházíte seznam, na co nezapomenout: cestovní pojištění, připravit letenky, doklady, sbalit oblečení, přihodit kosmetiku a hlavně léky… Co by byste si ale rozhodně měli zapsat na svůj balící seznam? To vám poradíme v tomto článku!

Doklady a finance

Možná to zní jako triviální věc, ale je dobré si zkontrolovat zejména platnost dokladů, jakmile si zvolíte svou dovolenkovou destinaci. Mnoho zemí požaduje minimální dobu platnosti pasu při jejich návštěvě, možná tak ještě může nastat situace, že budete potřebovat nový pas nebo zařídit vízum. Pokud je možné zařídit víza online, udělejte to, ušetříte tak spoustu času (a často i peněz) na úřadech či na letišti při vstupu do země. 
Nezapomeňte si vzít alespoň malý obnos místní měny a i měny tranzitních zemí pro případ, že byste třeba potřebovali drobné na vodu či WC. :) Pro výběry v zahraničí doporučujeme zařídit si kartu Revolut. Můžete si na ni převádět prostředky podle potřeby, výběry jsou zdarma a kurz je skutečně výhodný, navíc si můžete objednat například dvě pro případ, že by vám jednu "sežral" bankomat. Jedete-li v partě lidí, zcela jistě se stane, že jeden bude platit za něco a další za něco jiného. A protože pořádek dělá přátele, nainstalujte si aplikaci SettleUp, kam si můžete výdaje zapisovat a aplikace vám je automaticky rozdělí.

Ochrana před sluncem a horkem

SPF je základ, a měli byste jej používat nejen na dovolené. Investujte tedy do kvalitního krému s SPF zvlášť na obličej a zvlášť na tělo. Mějte na paměti, že sluneční krém je třeba nanášet opakovaně, zejména po plavání nebo když se zpotíte. Toto léto jsou obzvláště trendy opalovací mlhy, které můžete nanést kdykoliv během dne i přes makeup!
Pokud se vám nechce tahat s velkým kloboukem, porozhlédněte se přímo na místním tržišti po příletu, určitě najdete nějaké trendy kousky za dobrou cenu. Naopak laciným brýlím a padělkům známých značek se na třišti vyhněte obloukem, zrak je důležité si chránit, proto investujte do kvalitních brýlí s certifikovaným UV filtrem. 
Absolutní lifechanger, který zabere minimum místa, je ale chladící ručník. Malý ručník ze speciálního vlákna, který stačí namočit a vyždímat vás zaručeně zchladí i na několik hodin. To oceníte na pláži, na celodenním výletě i ve městě. Napřiklad v Japonsku je úplně normální v kabelce nosit ručníček, kterým si otřete pot, a také si jím můžete hygienicky otřít ruce na veřejných místech.

Chladící ručník Cooling towel, 219 Kč, Frotery.cz

Kosmetika a toaletní potřeby

Ať už vyrážíte k moři, nebo na týdenní túru do přírody, nezapomeňte doma základní kosmetické produkty, jako je sprchový gel, hydratační krém, šampon s kondicionérem, zubní pasta, a v neposlední řadě péče na a po opalování. Složení pečujících produktů vybírejte tak, aby bylo lehké, hydratační a s energizující vůní, která podpoří letní atmosféru. V horku pak velmi oceníte chladivé textury sprchových krémů, jež vás po celém dni na slunci příjemně osvěží – ve složení hledejte látky jako eukalyptus a máta. 
Důležité je nezapomenout čisticí produkty na obličej. Opalovací krémy často obsahují látky ucpávající póry, a podobně pleti nesvědčí ani pot a nadbytek kožního mazu. Každý večer je proto potřeba pleť odlíčit, ideálně pomocí čistícího kartáčku.

Kneipp sprchový gel Osvěžení, 129Kč za 200ml, Kneipp.cz

Jaké další vychytávky vám rozhodně zkvalitní dovolenou?

Pouzdro na telefon ELEGA by Dana M, 1640 Kč, Elega.cz

Kapsička na telefon, kterou si navléknete jako crossbody zajistí, že budete mít to nejdůležitější, jako je telefon, doklady a platební kartu vždy blízko u těla. To oceníte zejména ve známých kapsářských destinacích, kde se může stát, že vám zloděj na motorce vytrhne telefon z ruky nebo rozřízne batoh. Mít telefon šňůrce se ale vyplatí třeba i při cestování lodí nebo návštěvě míst, kde rozhodně nechcete, aby vám vypadl z ruky při focení krásných výhledů.

Cestovní lékárnička, SHEIN.com

Dovolená bez nějakého menšího úrazu, nebo alespoň odřenin, je spíš vzácný úkaz. A není nic horšího, než mít rozedřenou patu na rozpálené cestě, hotel v dáli, a nikoho nenapadlo si s sebou vzít alespoň náplast. Cestovní lékárnička je zkrátka základní vybavení i na krátkou dovolenou. Můžete si ji poskládat sami, nebo již koupit připravenou v roztomilém obalu.

Powerbanka Alza Power 10000mAh, Alza.cz

Powerbanka je v dnešní době skutečně důležitou součástí výbavy na cesty. Pořiďte si takovou, která má velkou kapacitu, a nabije tak jeden telefon hned několikrát. Před odletem se ujistěte, že je plně nabitá. Také nezapomeňte, že powerbanka nesmí být v odbaveném kufru, kvůli riziku vzplanutí. Vždy ji mějte u sebe v kabinovém zavazadle.