Diáře a duševní zdraví: Jak plánování pomáhá s redukcí stresu

V dnešní uspěchané době je čím dál těžší udržet přehled o všech schůzkách, úkolech a závazcích. Mít všechno perfektně zorganizované může být náročný úkol, který nás často stresuje. Ale existuje jednoduché řešení, které nám pomůže mít věci pod kontrolou - pořídit si diář a pravidelně si do něj zapisovat své plány a cíle.

Rozvrh a organizace jsou klíčové prvky při redukci stresu. Když si naplánujeme svůj den nebo týden, vyhýbáme se pocitu chaosu a nejistoty, které často vyvolávají neklid. Plánování nám také umožňuje lépe se organizovat a prioritizovat úkoly. Když máme jasný přehled o tom, co musíme udělat a kdy, vyhneme přetížení a pocitu, že nedokážeme zvládnout všechno najednou. Diáře nám poskytují strukturu a pomáhají nám rozložit úkoly do přijatelných časových rámců.

Diáře a duševní pohoda: Jak příprava pomáhá snížit stres 

Podle studie z Harvard University z roku 2019 vedení diáře výrazně snižuje hladinu stresového hormonu kortizolu. Studenti, kteří si 20 minut denně plánovali své dny v diáři, měli o 25 % nižší kortizol, než skupina, která si žádné diáře pravidelně neudržovala. Pravidelné plánování v diáři pomáhá mozku lépe se zorganizovat a připravit na dny dopředu. To vede ke snížení nejistoty a úzkosti z budoucnosti. Odborníci doporučují věnovat rozvrhu v diáři 5-10 minut denně.


Jak na to?

1. Pořiďte si diář, který se vám líbí, ale bude i praktický. Může to být klasický papírový zápisník nebo digitální diář v telefonu či tabletu. Pokud jste zastánci klasického papírového diáře, zamyslete se i nad jeho kvalitou. Také popřemýšlejte, jaký styl zápisníku je pro vás nejvhodnější. “Diář by měl být vhodně uzpůsoben vašemu stylu života. Pokud jste kreativec, využijete spíše nedatovaný zápisník, kdežto manažer bude potřebovat datovaný a dobře strukturovaný diář,” dodává marketingová expertka společnosti young_block Anna Doubravová.

2. Najděte si čas na plánování ráno nebo večer. Někomu vyhovuje spíše ranní rozvržení dne, jiným večerní bilancování. Právě tady naplno využijte pěti až desetiminutové okénko, kdy se budete soustředit pouze na jediný úkol, a to na efektivní rozložení vašich dnů. Těchto pár minut vám ušetří spoustu zbytečného stresu. 

3. Začněte s jednoduchými body - co je zítra za schůzky, úkoly, cíle. Nemusíte zapisovat každou hodinu. Nezatěžujte svou mysl náročnými a detailními popisy jednotlivých úkolů. Pro začátek postačí, když si v diáři a tedy i v hlavě srovnáte priority v jednoduchých bodech. 

4. Berte rozvržení dnů jako příležitost utřídit si myšlenky. Zaměřte se na 2-3 priority na den. Díky tomu zjistíte, že dokážete vyřadit spoustu věcí, které pro váš běžný chod nejsou tak důležité a udržíte tak svoji mysl čistější. 

5. Udělejte si ze zapisování do diáře rituál. Najděte si na to klidné místo bez rušivých vlivů. Pokud budete opravdu důslední, z plánování se stane každodenní snadná záležitost, která vás připraví do dalších dnů s pohodou. 

6. Buďte k sobě shovívaví. Nemusíte mít všechno dokonale naplánované. Důležité je začít. Zkoušejte a vychytávejte způsob zapisování, který vám sedne nejlépe. Hrajte si a obměňujte styly, dokud nepřijdete na to, co vám vyhovuje nejlépe a díky čemu si skutečně efektivně rozvrhnete svůj čas. 

Zkuste to a uvidíte, jak vám pravidelné plánování usnadní život a sníží stres. Držíme palce!

Zdroj: youngblock.cz, unsplash.com