Dovolená! Zn. Jen pro dobrodruhy

Rodiče se chystají do Tunisu, kamarádka se těší do Itálie, Novákovi od vedle už dělají zásoby na cestu do Chorvatska, a vy zoufale přejíždíte prstem po mapě, protože vás tohle prostě nebaví? Tak to jste na správném místě! Našli jsme pro vás inspiraci na destinace, které sice nejsou na prvních příčkách cestovek, ale o to víc zážitků tam na vás čeká.

Srí Lanka

Ostrov v Indickém oceánu se stává populárním cílem posledních let. Srí Lanka je exotický tropický ráj s neuvěřitelně rozmanitou přírodou i kulturou. Ostrov je posetý čajovníkovými plantážemi a kořením. Volně zde žijí sloni a další zvířata, která u nás uvidíte jenom v ZOO. Písečné pláže a korálové útesy jsou ideální k odpočinku po objevování místních hor, džungle a pralesa.

Jihoafrická republika

I když se to možná nezdá, v Jihoafrické republice si přijde na své téměř každý typ dovolenkáře. Najdete tu luxusní letoviska pro požitkáře, pro objevitele a dobrodruhy nespočet zážitků. Co třeba potápění se žraloky? Není problém! Zvířata můžete obdivovat i v přírodních rezervacích a národních parcích a návštěva pouštního safari je naprostá nutnost.

Írán

Pro milovníky historie, kouzelných památek a zdravé kuchyně je Írán jasnou volbou. Stát dříve známý jako Persie vás ohromí nádhernými stavbami a uměním. Objevte výrobu legendárních perských koberců (jejich výrobu zde dokonce vyučují na univerzitách). V Teheránu vás čeká šokující kontrast moderních čtvrtí oproti tisíce let starým historickým částem, bazarům a mešitám. Pokud jste se o tuto zemi nikdy nezajímali, rozhodně budete velmi mile překvapeni!

Zanzibar

Dva ostrovy u východoafrického pobřeží jsou ideálním místem na dovolenou po celý rok. Bílé písečné pláže jako z katalogu vás zahřejí stejně skvěle v srpnu i v lednu. Pokud jste se vždy chtěli naučit surfovat, nebo jste už pánem vln, jste na správném místě. Viděli jste už někdy jak roste pepř, muškátový oříšek nebo hřebíček? Možná budete na místních plantážích hodně zaskočení!

Ekvádor

Ekvádor je sice jedna z nejmenších zemí v jižní Americe, o to více na její malé rozloze a přilehlých ostrovech naleznete. Jenom pár hodin cesty vás dělí mezi vysokohorským výstupem v zasněžených Andách a opalovačkou na pobřeží Pacifického oceánu. Vynechat však nesmíte souostroví Galapágy, kde se potkáte s obřími želvami, prehistoricky vyhlížejícími ještěry a roztomilými tučňáky.

Špicberky

Na závěr třešnička pro opravdové fajnšmekry - Špicberky, ostrovy v Severním ledovém oceánu. Vysoko nad polárním kruhem leží nejsevernější obydlené místo naší planety, říše ledu, skal a divokých zvířat. Právě teď, od konce dubna do konce srpna je zde arktické léto, kdy slunce svítí 24 hodin denně a probouzí hejna polárních ptáků, mrože, lišky, soby i medvědy. Drsná krása, která těm nejodvážnějším určitě sebere dech!