Jak vznikl svátek všech žen?

Není tomu tak dávno, kdy ženy mohly jen pečovat o domácnost, vychovávat děti a poslouchat muže jakožto hlavu rodiny. O tom, co všechno ženy dokážou, když mají možnost projevit své schopnosti, není třeba nikoho přesvědčovat. Jak vlastně Mezinárodní den žen, který se slaví vždy 8. března, vznikl, a proč je důležité ho brát jako jeden z nejdůležitějších svátků?

Kořeny MDŽ

V roce 1907 se konal vůbec první mezinárodní sjezd socialistických žen ve Stuttgartu, kterého se zúčastnilo přibližně 60 delegátek z 15 zemí. Na konferenci se ujednalo, že se ženy budou každý rok hromadně scházet a vyžadovat svá volební práva. O rok později pak sociální krize donutila přibližně 15 tisíc švadlen k hromadným demonstracím za volební práva a lepší pracovní i životní podmínky. Potřeba změny visela ve vzduchu, a tak se poslední únorovou neděli ve Spojených státech začal slavit Národní den žen.  V roce 1977 byl svátek oficiálně uznán Organizací spojených národů, a 8. březen se tak stal důležitým datem, které klade důraz na práva žen po celém světě a vyzdvihuje rovnoprávnost obou pohlaví, spravedlnost a mír.

 

Dárky pro potěšení a krásu

Dárkem, který k MDŽ tradičně volíme, bývají květiny. Žádnou ženu neurazí ani bonboniéra nebo láhev kvalitního vína. Existují ale také alternativy, které jí budou dělat radost mnohem delší dobu.

Nejoblíbenější bývá kosmetika. Ať už hledáte dárek pro maminku, babičku nebo tchyni, nic nezkazíte koupelovou solí nebo pěnou. Díky řadě Good Night od značky Kneipp potěšíte své blízké chvilkami relaxace a odpočinku. Jednotlivé produkty obsahují cenné rostlinné oleje a extrakty, jejichž účinky se rozvinou v horké páře, aby následně uvolnily tělo i mysl.

Kamarádku, kolegyni a sestru můžete zase překvapit některou z high-tech vychytávek od značky FOREO. Malé chytré přístroje do ruky si poradí s řadou nedostatků pleti, která tak bude zdravější, krásnější a rozzářená. Například tonizační přístroj BEAR 2 podporuje krevní oběh, zpevňuje pleť i kontury obličeje a poskytne i uvolňující masáž. Přístroj LUNA 4 pak tvář vyčistí do hloubky, pomocník UFO 2 se o ni zase postará díky LED světlům a kryo a termo terapii.

Každou ženu bez ohledu na věk nadchne také krásný šperk, který jí bude už napořád připomínat, kdo a při jaké příležitosti jí ho věnoval. Širokou nabídku prstýnků, náušnic, náhrdelníků i náramků v různých cenových hladinách naleznete u značky Apart, která má v portfoliu decentní šperky i kousky zdobené drahými kameny. K MDŽ se hodí například motivy květin, hvězd, nekonečna, ale také počáteční písmeno jména obdarované nebo jakýkoliv jiný symbol, který má ráda.