Martina Marková: fitness je přístup k životu

Od kariéry profesionální tanečnice k vlastnímu fitness brandu. Martina Marková stihla do svých třiceti let získat nespočet medailí a titulů mistryně v latinskoamerických tancích, zúčastnit se populárního pořadu Star Dance a založit s partnerem firmu Gymio, která odráží jejich nadšení pro fitness, moderní a udržitelný životní styl.

Sport byl součástí vašeho života již od raného věku. Jaké všechny sporty jste si vyzkoušela, než jste se dostala k samotnému fitness? 
Sport a všeobecně sportovce jsem obdivovala celý život už od mala. Dívala jsem se na atletiku, gymnastiku a byla v úžasu. Pamatuju si, že když jsem jako dítě viděla film Million Dollar Baby, toužila jsem se stát boxerkou nebo gymnastkou. Rodiče mi box úplně tak neschvalovali a na gymnastice měli plno, takže mě vzali na kroužek tance. Moc mě to tam upřímně nebavilo…Pořád se skákalo ve cvičkách v kroužku a spíš to byla taková hra než sport… Chtěla jsem skončit, ale rodiče mi to nedovolili, a to myslím v tom nejlepším slova smyslu. V tomhle kroužku už mě teda nenechali, ale vzali mě do jiného města, kde to brali o něco vážněji. Během pár dní mi trenér vytvořil choreografie a za pár tréninků už jsem soutěžila. Na první soutěži jsem byla čtvrtá. Potom jsem prolítla všechny další soutěže s medailemi a po několika letech se stala několikanásobnou mistryní ČR a nominovala jsem na všechny největší soutěže světa. V devatenácti letech jsem přestoupila do profesionálů. Během taneční cesty jsme v rámci fyzické přípravy měli jako součást tréninku také atletického trenéra. Chodila jsem na přípravku na baletní konzervatoř, pravidelně jsme měli pilates, jiné typy tance, spinning, posilovnu a taky si pamatuji, že i v rámci zlepšení koordinace dýchání jsem docházela na lekce flétny… Bylo toho celkem mnoho.
Ve 21 letech jsem ukončila taneční kariéru jako sportovec a už pouze učila a přednášela. Chyběla mi ale tréninková rutina. Vzít tašku, jít se zpotit, vyplavit nějaké ty endorfiny a spokojeně domů…Začala jsem chodit do fitka pravidelně.
To prostředí mi ale nebylo nijak cizí. Posilovna byla už dlouho pravidelnou součástí patřící k celkovému rozvoji a připravenosti v rámci tance...

V čem se podle vás fitness liší od ostatních sportů?
Většina sportů se vykonává pouze během samotné fyzické aktivity. Například mám hodinový trénink plavání, který absolvuji a tím to na ten den končí. Zatímco ve fitness musí člověk kromě samotného tréninku, řešit i celý zbytek dne také stravu. Pokud se ale bavíme o fitness jako zdravém životním stylu, jak samotný název napovídá, nelze ho porovnávat s ostatními sporty, je to spíše přístup k životu.



Dodržujete striktní jídelníček?
Záleží na mých aktuálních cílech. Čím přesnější člověk k přístupu je, tím přesnějších cílů dosahuje. Také se tím velmi hezky buduje a trénuje disciplína.
Ale samozřejmě to není pořád. Jsem jen člověk, nesoutěžím ve fitness. Je pro mě důležité se cítit dobře a užívat si života, a k tomu určitě dobré jídlo a nějaká ta dobrota patří. Ale lhala bych, kdybych netvrdila, že využívám své nabyté vědomosti mimo jiné i k tomu, abych uměla vždy najít kompromis mezi tím, jak žít naplno a zároveň se cítit dobře ve svém těle.

Jakými doplňky stravy podporujete svůj zdravý životní styl?
Základem je rozhodně vždy kvalitní strava jako taková. Některé věci tedy nemusím doplňovat, pokud jich mám dostatek přirozeně ze stravy. Na co nedám ale dopustit, ani při kvalitní a správně nastavené stravě, je kvalitní magnezium, omega3 a vitamin D3 v kombinaci s K2. Nyní také užívám komplex vitaminů, minerálů a bylinných extraktů pro podporu kvality vlasů, nehtů a pokožky. Pokud nestíhám doplnit bílkoviny nebo nečerpám klasicky ze stravy, sem tam bílkoviny doplním nebo obohatím příjmem slaďoučkého proteinu.

Kdo přišel s myšlenkou založit značku Gymio a kdy to přesně bylo?
Už dlouho jsme po něčem takovém s Jakubem toužili. Říkali si, jak bychom to udělali a dávali dohromady své vize. Kdo s nápadem přesně přišel se říct úplně nedá. Co ale vím přesně je, že ve čtvrtek 7. května 2020 nastal čas. Čas změny. Možná to znáte sami... Přijde den, kdy si uvědomíte, že musíte něco udělat zásadně jinak. A uděláte to – začnete pravidelně cvičit, začnete lépe jíst, začnete víc číst nebo se učit malovat. Tak jak jste si to vždycky přáli. A náš den byl přesně takový! Rozhodli jsme se, že začneme vyrábět výživové doplňky pod značkou Gymio. Zcela jinak – minimalisticky, prakticky a v mimořádné kvalitě. Ať už jste profesionální dříč, nebo úplný začátečník – produkty Gymio vám dodají vše potřebné, co tělo i vaše motivace, vyžaduje.
Pohyb je kouzlo, zábava i výzva, se kterou váš život získává na síle. A my si přejeme, aby si ho lidi mohli užívat na maximum.

Kdybyste značku Gymio měla popsat jedním slovem, jaké by bylo?
Důmyslnost.
 

Jaké jsou vaše vidiny do budoucna? Jak pracovní, tak soukromé.
Kromě mé osobní vize a touhy po krásné a zdravé rodině, kterou s přítelem budujeme, je pro mě velkým snem, společně s neustále se rozrůstajícím týmem úžasných lidí, vytvářet zázemí, ať už pro vrcholové sportovce nebo aktivní širokou veřejnost. Vzdělávat lidi a všeobecně zdravý životní styl dělat neustále dostupnějším.

Klasická otázka na závěr. Když náš čtenář chce začít žít zdravěji, co byste mu poradila do začátku?
Doporučovala bych začít postupně. Ne ze dne na den. Nechtít změnit radikálně všechno. Velký šok, často i nepříjemné a nepřirozené změny většinou nevydrží lidem dlouho, a tím ani výsledky, které očekávají. Hledat cestu, která je baví a která se jim zdá reálná a je pro ně dlouhodobě udržitelná.