Masturbace u dětí: realita, na kterou Vás nikdo nepřipravil

“Kdo říká, že to nikdy nedělal, ten to dělá dodnes!” Tahle hláška určitě zazněla v nejedné debatě o masturbaci. Každý jsme si na to přišel jinak. Někdo se k tomu dostal úplnou náhodou, z nudy, dalšího poučili rodiče, učitelé, spolužáci a další si musel pod peřinou číst Bravíčko, aby se dovzdělal. Určitě si myslíte, že se vás tahle rozprava s vaším potomkem netýká, protože před chvílí teprve začal chodit. Ale možná jste taky byla svědkem toho, jak si vaše nejmenší dělá dobře a teď nevíte, jak s tím naložit...

Můžete být úplně v klidu! I když se o tomhle tématu veřejně skoro nemluví, když naťuknete debatu s ostatními maminkami, pravděpodobně se dozvíte, že se s tím setkala téměř každá. Nejedna žena si zažila žhavé chvilky, když se její synek nebo dcerka rozhodla udělat si dobře třeba při nákupu nebo na návštěvě.

Ano, děti už od kojeneckého věku vnímají to, že jejich tělo je na určitých místech citlivější, než jinde a že dotek na těchto místech je příjemný. Sexuální potřeba (i když to zní hrozně) je jedna ze základních potřeb člověka stejně jako jíst, pít nebo spát, takže ji v různém věku naplňujeme různými způsoby. Dokonce i miminka se mohou uspokojit různým křížením nožiček a prohýbáním! Když potom jdou plínky dolů, je přístup na ona místa samozřejmě jednodušší, a tak se může klidně stát, že přijdete do obýváku, kde se váš malý kouká na pohádky a u toho si mačká pindíka.

I když vás to možná přivede do rozpaků a bojíte se, co z vašeho miláčka vyroste, nepanikařte!

Nezakazujte

I když jste v nepříjemné situaci, nepřenášejte to na dítě. Vždyť tomu samo nerozumí. Zákazem a strašením způsobíte jednu jedinou věc - do budoucna mu zaděláte na pořádný průšvih osobním a v sexuálním životě.

Vysvětlujte

Pokud jste sami doma, vysvětlete potomkovi, že masturbace je soukromá věc, a proto by ji neměl ukazovat ani kamarádům ve školce, ani babičce. Když u toho bude sama / sám v pokoji nebo v posteli, tak je to v pohodě.

Zabavujte

I dospěláci tyhle věci někdy dělají z nudy. Takže možný důvod častého dotýkání se je v tom, že se vaše dítě prostě nudí nebo uvolňuje napětí. Vždy, když to začne dělat před vámi nebo někým cizím, nenápadně odveďte jeho pozornost k něčemu jinému. Nekárejte ho, a už vůbec ne před cizími lidmi.

Opravdu za dětskou masturbací nestojí nic jiného než prostá lidská přirozenost. :) Jako rodiče se musíme někdy vypořádat se situacemi, které v žádné příručce nepíšou, a tohle je rozhodně jedna z nich. Pokud vás to uklidní, než vaše dítě nastoupí do první třídy, obvykle se tahle situace uklidní...no a začne s tím zase za pár let v pubertě!