Michaela Mašková otevírá dveře k emocionální pohodě: Rozhovor o práci s emocemi a duševním zdraví

Máme tu nový rok, čas, který můžeme využít k posunu směrem k vlastnímu duševnímu zdraví a emocionální pohodě. V každodenním shonu nám často uniká péče o naše emoce a duševní blaho, a přece jsou klíčovými prvky našeho života.

Během návštěv nemocnic, které Michaela Mašková navštěvuje v rámci její charitativní činnosti, objevila, že mnoho nemocí má psychosomatický původ. Toto zjištění ji hluboce motivovalo k dalšímu vzdělání a rozšíření svých znalostí. Absolvovala obor kouč-terapeut na Masarykově ústavu vyšších studií při ČVUT v Praze. V roce 2021 úspěšně získala certifikát druhé úrovně Dr. Bacha, což ji přivedlo k praktikování metody léčby Dr. Bacha. Tato cesta jí umožňuje poskytovat klientům komplexní péči a podporu při práci s jejich emocemi a duševním zdravím.

Jak mohou lidé využít příchod nového roku jako podnět k tomu, aby se stali svými vlastními terapeuty a zaměřili se na práci s vlastními emocemi a duševním zdravím?

Myslím si, že emoce a duševní zdraví by měly být prioritou. Je mi líto, že se ve vzdělávání často nevěnuje dostatečná pozornost těmto aspektům. I když se učíme mnoha věcem, jako je historie, nedostáváme se k praktické práci s emocemi. Emoce jsou klíčové v našem životě, představují jádro toho, jak vnímáme svět kolem sebe. Bez ohledu na to, jestli je nám 10, 15, 30 nebo 50 let, emoce ovlivňují každý aspekt našeho života, od stresu až po posttraumatické stavy. Práce s duševním zdravím by proto měla být pro všechny, protože ovlivňuje všechny aspekty našeho bytí.

Jaký je nejdůležitější krok při hledání jádra problémů a pracování s emocemi? Jak lze tuto praxi integrovat do každodenního života pro trvalé změny?

Někteří lidé nemusí umět popsat své problémy, a proto jsme zavedli službu, kde mohou konzultovat s terapeutkou, která je školená v psychologii a sociální sféře. Společně identifikujeme jejich bloky a pojmenujeme emoce. Pomáháme tak klientům najít jádro jejich bloků, které mohou vycházet z různých událostí, jako je šikana nebo těžké životní situace.

Které konkrétní metody nebo techniky doporučujete pro lidi, kteří chtějí začít pracovat s vlastními emocemi a přistupovat k problémům zevnitř?

Jsem proti všem metodám, které potlačují emoce, jako jsou alkohol nebo drogy. To jsou věci, které nám mohou udělat na chvíli dobře, ale jádro problémů to nevyřeší. Je důležité vybrat techniky, které pomáhají zpracovat bloky a vyřešit je trvale. Nejlepší jsou metody, které umožní člověku identifikovat a pojmenovat své problémy a pracovat na nich postupně. Vezměte si třeba obyčejný papír a tužku a sepište si plusy a minusy. Bod po bodu si odškrtávejte to, na čem jste zapracovali, ať to vidíte černé na bílém. Je to takový malý osobní to-do list. Třeba já jsem velmi zapracovala na své trpělivosti a Bachovy kapky mi s tím opravdu pomohly.

Jak může být proces sebeterapie spojen s předsevzetím na nový začátek a jak tento proces může pomoci lidem dosáhnout udržitelných změn v roce, který přichází?

Dokud nevyřešíme minulost, nemůžeme mít krásnou budoucnost. Lidé by měli přijmout nový rok jako příležitost pro sebeterapii na celý rok. Měli by si stanovit cíle, na kterých chtějí pracovat, ať už jde o emocionální nebo fyzické aspekty. Je to o vytváření změn a opuštění starých, negativních vzorců chování. Sepište si, na čem chcete zapracovat. Jsou to kila navíc, péče o vlasy, práce s trpělivostí nebo problémy se spánkem? Pojmenujte si to a začněte na tom postupně pracovat.

Existuje nějaká konkrétní rada nebo princip, který byste chtěli sdílet s lidmi, kteří se snaží stát svými vlastními terapeuty a pracovat s emocemi?

Myslím si, že je důležité mít se na prvním místě a pracovat na sobě. A to i přesto, že máte děti a chcete na první místo stavět je. Děti vás zrcadlí a ve chvíli, kdy se sebou budete spokojeni vy, budou spokojené a šťastné i ony. Práce na sobě je náročná a dlouhá, ale výsledky jsou ohromující. Je to investice do vlastního života a štěstí, a není to něco, co byste měli odkládat na později. Odpusťte všechny křivdy, vymažte ze sebe hněv, zlobu, nebo žárlivost, jedině tak odblokujete negativní emoce. Není to samozřejmě práce na pár dní, je to dlouhý proces. Zkrátka nechte negativní bloky v minulosti a přivítejte čistou a hezkou budoucnost.

Abych doplnila, metoda doktora Bacha není placebo. Ve světě je uznávána jako léčba, kterou pojišťovny hradí. I když v naší zemi to může být různě posuzováno, máme na to tisíce pozitivních recenzí a výsledky jsou jasně vidět, zejména v oblasti plodnosti a kožních problémů.