(Ne)obyčejné materiály: bambusové vlákno

Bambus je v naší kultuře netradiční rostlina a poměrně mladý materiál, kterému se především v posledních dvaceti letech podařilo stát oblíbeným materiálem pro výrobu široké škály produktů. Ve své domácnosti možná máte bambusové kuchyňské prkénko, dekorace nebo dokonce nábytek. Víte ale, že z bambusového dřeva lze získat i vlákno pro výrobu textilií?

Unikátní vlastnosti

Vlákno z bambusu je přirozeně antibakteriální, protiplísňové a antistatické. Je to proto, že obsahuje složku zvanou „bamboo kun“, která chrání rostliny před bakteriemi a plísněmi. Přítomnost bambusového vlákna, například v ručníku, dokáže zničit až 70 % nežádoucích bakterií. Tím je zajištěna delší životnost materiálu. Vlákna jsou na dotek příjemnější než čistá bavlna a snadněji se barví. Vybarvení je jasnější než u jiných materiálů z celulózy.

Zpracování bambusové příze

Bambusové vlákno je označení používané pro textilní surovinu získanou ze stonku bambusu. A tu lze získat celkem třemi způsoby.

Tím prvním je mechanické rozvláknění bambusových stonků, kdy se vlákna odkližují, bělí, případně mastí, a řežou na požadovanou délku. Toto zpracování je ale velmi nákladné a použití vláken je proto omezené.  

Existuje však také ekologičtější cesta, kdy se bambusové trávy vypěstuji a udržují na speciální plantáži. Taková existuje například v provincii Kuej-čou. 

Kůra se při zpracování odškrabuje ze stonků poloautomatickými stroji, materiál se pak máčí ve vodní lázni s enzymy a prochází mykacím strojem. Finální úpravou je bělení a čištění. Nejčastějším způsobem je však zpracování technologií podobné „regulované celulóze“, uplatňované u dřevin (buk, eukalyptus aj.), díky které získáme viskózová vlákna bambusu.

Bambusovou přízi je následně možné spřádat bavlnářskou technologií.

Věděli jste, že.. 

První patent na oddělení vláken od bambusového stonku obdržel Philipp Lichtenstadt již v roce 1864, nicméně tato technologie se v praxi nikdy nepoužila. První použitelná mechanická metoda byla patentována v Číně v roce 2003.

Bambusové ručníky a osušky

Jedinečné vlastnosti bambusových vláken využívá česká společnost Kapatex v řadě s příznačným názvem Bamboo. Ručníky a osušky jsou vyrobeny ze 60 % bambusu a 40 % bavlny. Tato kombinace materiálů zajišťuje hebkost, lesk a savost produktů. Zároveň ručníky a osušky perfektně odvádí vlhkost a zabraňují výskytu bakterií. Přírodní barevné tóny harmonizují se vzorem vetkaným do lemů a bordury ručníků a osušek.