Nemáš trenčkot? Jako kdybys nebyl…

Nejvyhledávanějším je model z popelínu nebo z těžké béžové bavlny s dvojitým zapínáním na deset knoflíků a rozparkem vzadu, s pásky na rukávu ve výši zápěstí a páskem ke stažení v pase. Je přímým potomkem britských vojáků I. světové války.

Trenčkot  má svá posvátná pravidla.

Ale aby bylo jasno, podnikneme nyní malou výpravu do historie trenčkotu.

Kdo má na mysli trenčkot, má na mysli Burberry. Píše se rok 1856, kdy se jednadvacetiletý Angličan Thomas  Burberry rozhodne otevřít obchod s pánskými oděvy v hrabství Hampshire. Jeho zákazníky jsou zemědělci, lovci a obvodní lékaři, trvale vystaveni nehostinnému klimatu a ti vyžadují spolehlivý oděv do nepohody.

Thomas Burberry vytváří předchůdce jednořadého Burberry. Je jim Gents Walking, široký plášť s raglánovými rukávy, který si oblíbí sir Arthur Conan Doyle, tvůrce detektivky Sherlocka Holmese.

Thomas se svým přítelem, majitelem továrny na bavlnu, vytváří tkaninu nazvanou gabarden. Její barva je béžová, zkrátka barva ideální pro toho, kdo raději skrývá své emoce nebo je k tomu přinucen z profesionálních důvodů.

V roce 1901 Thomas Burberrry nabízí návrh nepromokavého vojenského pláště ministerstvu obrany. Plášť se rok na to stává součástí vojenské uniformy, a to se souhlasem jeho výsosti Eduarda VII., jakožto prvního zákazníka z Buckinghamského paláce. V období I. světové války je původní návrh obohacen nárameníky sloužící k připevnění rukavic nebo baretu. Přibyly objemné kapsy s patkami, které zabraňovaly vnikání písku a vypadnutí jejich obsahu, tedy mapám, proviantu, zásobami munice. A také pásky a řemínky, které se stahovaly  na zápěstí a kolem krku, s z pláště tak vytvořily jakýsi skafandr proti větru a dešti. I závěsná spona na pásku ve tvaru D sloužila pro ukotvení zbraně, granátu, mečů a dalekohledů.

Nová Burberryho verze s dvojitým zapínáním a s nesčetnými doplňky je vojáky v zákopech záhy pokřtěna na trench coat (zakopový kabát). Odhaduje se, že tento kabát  “pršiplášť” obléklo více než půl miliónu pěšáků. A pro velký úspěch byl trenčkot přijat také do britského letectva The British Royal Flying Corps. 

Když norský badatel Roald Amundsen stane jako první člověk na jižním pólu, je celý od hlavy až k patě vyzbrojen značkou Burberry, včetně stanu, který zde zanechává svému rivalovi Angličanu Robertu Falconovi. Záhy na to britský polární badatel Ernest Henry Shackleton se rozhodne překonat Antarktidu (1914), použije tuto přeslavnou značku Burberry rovněž. V roce 1920 se rodí Novacheck, nezaměnitelná skotská látka v barvách béžová, černá a červená, která se v počátcích používala jen jako podšívka.

V politice se tváří tohoto nestárnoucího oděvu Gents Walking a Trench Coat stal americký president Dwight D. Eisenhower a anglický státník Winston Churchill.

V roce 1997 se do čela firmy Burberry dostává Rose Marie Bravová, a té se podaří změnit poněkud zkostnatělou image značky a vytváří kolekci Prorsum.

Burberry se stává jednou generační línií od prarodičů až po vnuky, k módě pro děti, kojence a batolata. Stranou nezůstane ani pejsek, jen si vzpomeňte na čivavu Paris Hiltonové, ta volí oblečení pro pejska výhradně Burberry. I panenka Barbie podléhá módním trendům a v roce 2000 uvádí svou autorskou sérii s klasickým trenčkotem na dvojité zapínání barvy sušenek BEBE se skotskou podšívkou doplněnou skotskou minisukýnkou.

Bravová schopná jak významem svého jména, tak svými prokazatelnými výsledky, pozvedla hodnotu podniku Burberry ze dvou set milionů dolarů na téměř dvě a půl miliardy liber, nárůst téměř o více než 75 %. 

A jak jej nosit?

Trenčkot se nosí trochu pomačkaný a s páskem ovázaným se zřejmou ledabylostí v pase, nikdy zapnutý na sponu. Velmi nápadité je uvázat si ho vzadu po dragounsku, v takovém případě se plášt nosí rozepnutý. Jeho krátkou verzi výborně doplníte cigaretovými kalhotami a sandály na extra vysokém podpatku ve stylu Sarah Jessicy Parker.

A ještě jedna rada. Nemáte-li postavu příslušníka hradní stráže, volte jednoduchost. Vyhněte se nárameníkům, velkým knoflíkům, objemným sedlům a délkám maxi.  Prospěje vám model stažený v pase. Nesluší však vosímu pasu a také nesluší obřímu hrudníku. Je také lépe, když okraj šatů pod trenčkotem nevyčnívá, ledaže by byl o několikrát centimetrů delší, vytváří tak dojem záměrnosti.

Pokud si jej chcete pořídit, je třeba dbát na to, aby vám ramenní šev padl jako ulitý. Nezapomeňte také na to, že velikost kabátu musí být dokonalá.

Pokud jde o délku, okraj musí sahat vždy tam, kde je noha nejštíhlejší, aby postava působila foremně, buď nad kolena, a nebo do největšího prohnutí lýtka.

Jednořadé trenčkoty více zeštihlují, dvouřadé rozšiřují.

Tak a jdeme na nákupy, trenčkot v našem šatníku je zásadní!

Napsala Nada Labanová
www.labann.cz
www.facebook.com/snidanesn