Oblékněte se trendy a zároveň udržitelně. Jaké látky vás na podzim zahřejí?

Podzim je obdobím proměn, a to neplatí jen pro přírodu. Je to také čas, kdy se mnoho z nás obrací k šatníkové zásobě a přemýšlí o tom, jak se oblékat vhodně v chladnějším počasí. Pro ty, kteří se zajímají o módu a udržitelnost, je to ideální příležitost na to, aby se zaměřili na udržitelné látky pro podzimní oblečení.

Udržitelnost je stále klíčovým tématem v módním průmyslu. Zahrnuje vše od výroby až po konečný produkt a způsob, jakým oblečení ovlivňuje životní prostředí. Udržitelné látky hrají zásadní roli v tomto ekologickém závazku. Jsou to materiály, které minimalizují negativní dopady na planetu, ať už jde o spotřebu vody, emise skleníkových plynů nebo chemickou kontaminaci. Výzvou pro módní průmysl je změna dosavadního přístupu k výrobě a spotřebě oblečení. “Kromě kontroly certifikátů GOTS a dalších nám nezbývá mnoho možností jak si ověřit, jestli si kupujeme udržitelný kousek - tedy zjednodušeně řečeno, za mě je eko to, když mám kousek, který si pečlivě vyberu, starám se o něj a nosím ho dlouho na mnoho způsobů a ne když si kupuju nový svetr každou zimu,” říká stylistka Gabriela Zim. 

Jaké látky nás zahřejí?

Mezi nejlepší udržitelné látky pro podzim patří organická bavlna, která se pěstuje bez použití pesticidů a herbicidů, což snižuje zátěž pro životní prostředí. Len je další vhodnou volbou, protože rostlina lnu potřebuje málo vody a pesticidů. Konopí je známé svou odolností a může být použito na výrobu trvanlivého podzimního oblečení. Vlnaje tradiční materiál pro chladnější období a je udržitelná, pokud je získávána od farmářů, kteří dbají na pohodlí ovcí. 

Zimní kabát Blaire, 19 741 Kč

Každá z těchto látek má své výhody. Organická bavlna a len jsou měkké a příjemné na nošení, konopí a vlna jsou odolné a teplé, zatímco recyklovaný polyester šetří zdroje tím, že využívá existující materiály. Při výběru udržitelných látek pro podzimní oblečení je důležité také dbát na to, aby byly vyrobeny v ekologicky šetrných továrnách. “Já sama nosím celý podzim a zimu vlněné kousky a neomezuji se pouze na svetry a kabáty, ale nosím také kalhoty nebo sukně a funguje to skvěle. Pokud s vlnou zatím nemáte zkušenosti, možná budete mile překvapeni, jak málo mnohdy tenkých vrstev vás zvládne v zimě zahřát v porovnání se syntetickými kousky,” dodává Zim. 

Trendy udržitelné módy

Móda se neustále vyvíjí, a to platí i pro udržitelnou módu na podzim. V poslední době jsme mohli pozorovat několik trendů, které spojují eleganci s udržitelností. Vrstvení je populární nejen kvůli praktičnosti v chladnějším počasí, ale také proto, že umožňuje kombinovat různé kousky a vytvářet unikátní outfit. Oversized outfity jsou dalším trendem, který nabízí komfort a styl. 

Oboustranné Kimono, 12 193 Kč

Budoucnost udržitelné módy je nadějná, ale vyžaduje další úsilí. Lidé stále více žádají ekologické materiály a etické zpracování. Transparentnost v celém procesu výroby oblečení se stává stále důležitější. “Proto vždy volíme nejkvalitnější evropské materiály, abychom snížili uhlíkovou stopu. Náš výrobní cyklus se zaměřuje na úsporu vody a snižování energetické a chemické spotřeby,” dodává Jaroslava Šnejdarová, majitelka e-shopu s udržitelnou módou pro ženy wo-mum.cz. 

Zprávy ukazují, že český trh má potenciál reagovat na tyto trendy a podporovat nejen udržitelnou módu, ale také udržitelnost jako takovou. V roce 2015 bylo přijato 17 Cílů udržitelného rozvoje (SDGs) Organizací spojených národů (OSN), které mají globální dosah a každý jednotlivec a stát má možnost přispět k jejich dosažení. Podle nejnovější Zprávy o udržitelném rozvoji získala Česká republika v roce 2023 8. místo ze 166 hodnocených zemí, s celkovým skóre 81,9 bodu z 100. Tato data pocházejí z Deníku veřejné zprávy (dvs.cz).

Foto: wo-mum.cz, unsplash.com