Pomalí zabijáci: 10 potravin, které vám ničí zdraví

Že se má jíst zdravě, ví každý. Stejně jako to, že smažená a tučná jídla našemu tělu dvakrát neprospívají. Existují však i potraviny, které se tváří poměrně neškodně, rozhodně však takové nejsou. Naopak. Pokud je konzumujete pravidelně a ve větší míře, můžete si zadělat na vážné nemoci.

CUKR

Cukru bychom měli spotřebovat maximálně 70 g denně. Češi ho však konzumují v množství až desetkrát větším. A to je velký problém. Cukr má totiž špatný vliv na imunitní systém a celou řadu orgánů. Ve velké míře přispívá k civilizačním chorobám, jako je obezita, rakovina nebo infarkt. Je přitom úplně jedno, jestli mluvíme o cukru bílém nebo hnědém. Oba jsou ve větší míře škodlivé, navíc zvyšují kazivost zubů a přispívají k mykózám i problémům s pletí. 

Tip: Na cukru si vypěstujete závislost velmi rychle, o to hůř se jí pak zbavujete. Omezujte ho proto postupně. A čím ho nahradit? Ideálně medem nebo přírodními sirupy. 

SŮL

Ne nadarmo se soli přezdívá bílý zabiják. Lidé jí konzumují až trojnásobně víc, než je doporučováno, tedy místo jedné čajové lžičky spotřebují klidně tři. Zadělávají si tak na vážné nemoci – srdce, mozku i ledvin. Sůl také podporuje chuť k jídlu a tím nepřímo způsobuje nadváhu. Pozitivní je, že závislosti na soli se zbavíte podstatně rychleji než závislosti na cukru, klidně i v řádu několika týdnů. 

Tip: Rozhodně nepřestávejte solit. Pokud máte pocit, že je vaše jídlo málo slané, nebojte se ho dochutit. Špetka soli vám rozhodně neuškodí. Dejte ale pozor na tu skrytou – obsaženou v uzeninách či konzervovaných výrobcích. 

MARGARÍNY

Z výsledků studií vyplývá, že z tuků, které denně používáme na přípravu jídel, nám máslo v minimálním množství škodí nejméně.  Je totiž daleko zdravější než margaríny, které obsahují spoustu chemických látek a velmi nebezpečné trans mastné kyseliny. „Ty jsou pro tělo velmi škodlivé. Podporují tvorbu zánětů a vznik řady onemocnění včetně srdečních cév,“ podotýká výživový specialista Vladimír Koukal. Je pravdou, že některé margaríny jsou vyráběny pouze mechanickými postupy a trans mastné kyseliny již neobsahují, rozhodně to však neplatí pro všechny výrobky. 

Tip: Místo margarínu sáhněte raději po másle. Sice se hůř roztírá, ale je mnohem zdravější.  Jeho základní surovinou je mléko, neobsahuje tedy žádný jiný než mléčný tuk. Na rozdíl od margarínů není plné barviv ani konzervačních látek. A co je to nejpodstatnější – daleko lépe chutná.

BUJÓNY A KOŘENÍCÍ SMĚSI

Kořenící směsi jsou v podstatě jen obyčejné předražené soli, navíc obsahují spoustu „éček“ a glutamátů. Znamenají obrovskou zátěž pro ledviny, zadržují tekutiny a zvyšují chuť k jídlu. Nepříznivě tak ovlivňují nejen vaše zdraví, ale i vaši váhu. 

Tip: Zdravá náhrada za polévkový bujón prostě neexistuje. Uvařte si proto raději poctivý vývar, ten je totiž tím nejlepším doplňkem stravy. Postará se o kvalitní vlasy, nehty, kůži, zdravé kosti, sílu, zažívání i dobrou náladu.

ZELENINOVÉ CHIPSY

Pokud máte rádi klasické bramborové smažené lupínky, dost možná vám připadá, že mnohem zdravější a odlehčenější variantou jsou zeleninové chipsy. Omyl! Nejsou sice tolik tučné, jako ty bramborové, ale za zdravé je považovat rozhodně nelze. Chybí jim enzymy a vitaminy, zato obsahují konzervanty, barviva a jiné přidané látky, například sporný glutaman. I tato “naoko” zdravá pochoutka tak může způsobit obezitu a různé zdravotní potíže.   

Tip: Existují světlé výjimky, kdy jsou zeleninové chipsy skutečně lehčí, s nižším obsahem oleje. Vybírejte si pečené. A vůbec nejlepší je, když si chipsy uděláte sami doma. 

LIGHT LIMONÁDY

Je pravda, že rafinovaný cukr je zlo. Avšak ani jeho nahrazení umělými sladidly není žádnou výhrou. Takzvané „light“ produkty totiž matou organismus, v podstatě ho přesvědčují, že konzumuje skutečné jídlo se skutečnými cukry. To vyvolá prudký vzestup inzulinu, aby došlo k vyrovnání hladiny krevních cukrů. Výsledkem je pak akorát větší chuť k jídlu. Konzumace odlehčených limonád navíc zvyšuje riziko myokardu a cévní mozkové příhody, jak dokládají vědecká zkoumání v USA.

Tip: Pokud si nevystačíte s obyčejnou vodou, nahraďte ji občas třeba ovocným džusem. Pamatujte ale, že na jednu skleničku čerstvého nápoje padne zhruba 8 pomerančů, a tak to ani s jeho spotřebou nepřehánějte. 

ENERGETICKÉ NÁPOJE

Sladké energetické nápoje jsou hotovou cestou do pekel. Nic dobrého totiž organismu nepřinesou. Dodají mu jen spoustu cukru a povzbuzujících látek, které nejsou pro správné fungování těla vůbec přínosné. Zbytečně zatěžují srdce, působí negativně na centrální nervový systém a při pravidelném pití mohou způsobit i diabetes mellitus 2. typu. 

Tip: Daleko větší službu než energetické drinky vám prokáže káva. Pijte ji ale raději dopoledne; víc šálků, obzvláště po 16 hodině, vede k zadržování vody v těle a následné únavě. 

SUSHI

Každý ví, že ryby jsou zdrojem mnoha pozitivních látek a v našich jídelníčcích by se měly pravidelně objevovat, dle doporučení alespoň 2x týdně. Některé z nich však obsahují i toxické látky – rtuť, kadmium, polychromované bifenyly a dioxiny. Pokud jich nesníte mnoho, nic se neděje, jestli si však pravidelně dopřáváte třeba sushi s tuňákem, věřte, že si zaděláváte na problém. V ojedinělých případech totiž můžete skončit i s otravou rtutí. Následky? Nespavost, zvracení, vypadávání vlasů, vysoký krevní tlak a mnoho dalšího. 

Tip: Rybám se vyhněte hlavně v období těhotenství. Příjem nenasycených mastných kyselin doplňte jednoduše pomocí vitaminů – sáhnout můžete třeba po GS Mamavit. „Obsahuje nejen omega-3, ale i DHA kyselinu, která přispívá k normálnímu vývoji očí a mozku plodu v těle matky, ale i kojenců vyživovaných mateřským mlékem,“ podotýká MUDr. Karel Metyš, specialista na výživu těhotných.

SOJOVÉ VÝROBKY

Myslíte si, že soja prospívá vašemu zdraví? To se bohužel mýlíte. Výzkumy totiž dokazují, že je to přesně naopak. Nejenže se jedná o geneticky modifikovanou a vysoce průmyslově upravenou potravinu, ale rovněž obsahuje množství látek, které mohou tělu škodit. Ty například narušují hormonální rovnováhu, potlačují funkci štítné žlázy a zvyšují riziko kardiovaskulárního onemocnění. Výjimkou je soja ve fermentované podobě. 

Tip: Konzumujte pouze fermentovanou soju, tedy tempeh, natto, miso nebo sojové omáčky. Sojovému mléku, masu, sýru nebo tyčinkám se raději vyhněte. 

SLANINA

Češi si udržují jedno smutné prvenství – ve srovnání s jinými evropskými národy je u nás vůbec nejčastěji zaznamenán výskyt zhoubného onemocnění tlustého střeva a konečníku. Jednou z příčin je i vysoká spotřeba uzenin a salámů. „Tyto potraviny tělu rozhodně neprospívají, obsahují totiž velké množství dusičnanů a dusitanů, soli a barviv, které mají dopad právě na střeva,“ podotýká Vladimír Koukal. Těm přitom nesvědčí ani přílišná konzumace červeného masa. I ta totiž způsobuje zvyšování výskytu nepřátelských bakterií.  

Tip: Místo slaniny a bůčku si raději dopřejte nízkotučnější maso, třeba králičí nebo krůtí. Ani s jeho spotřebou to však nepřehánějte, rozhodně ho nemusíte jíst denně. To samozřejmě neplatí pro sportovce, v jejichž jídelníčku mají bílkoviny nezastupitelné místo.