Rozhovor s majitelkou firmy Elega Evou Šedinovou

Majitelka značky Elega nám ukázala českou firmu v provozu, představila nové kolekce luxusních kabelek a při té příležitosti poskytla naší redakci krátký rozhovor.

Mohla byste nám říct něco o historii firmy?

Elega jako taková bude letos slavit 30. výročí, ale první zmínka o výrobě kabelek v těchto prostorech v Třebechovicích pod Orebem je z roku 1872. Kabelky se tu vyrábí už 151 let a my máme tedy velmi důležitý úkol - zachovat tradici. Můj manžel Jaroslav Šedina tuto firmu s bohatou historií zprivatizoval se svým kolegou Ing. Pařízkem v roce 1992 a ze státního podniku Gala Prostějov vznikla společnost Elega. Bohužel, oba pánové již nejsou mezi námi, tak ta tíha velkého závazku přešla na mě a moji rodinu. Snažíme se firmu rozvíjet a doufám, že se nám to daří.

Jaké novinky pro tento rok nabízíte?

Jako každou sezónu se mohou naši zákazníci těšit hned na několik řad, které spadají pod značku Elega. První je klasická řada, kde se prolíná praktičnost a elegance v široké nabídce crossbody kabelek. Navíc jsme také začali vyrábět široký sortiment office doplňků jako jsou obaly na diáře, kapsičky na telefon, vizitkáře a další.
Velkému úspěchu se těší kabelky a doplňky navrhovanou herečkou Danou Morávkovou, se kterou spolupracujeme osmým rokem. Dana je nejen tváří této řady, ale sama kabelky i navrhuje, jsou proto velmi sofistikované stejně jako ona sama. Na jaro a léto nabízíme hned dvě nové řady. První je kolekce Autogram, jsou to měkké kabelky, které budou skvělým společníkem na výlety. Díky tomu, že nemají podšívku jsou neuvěřitelně lehké. Hlavním detailem celé kolekce je logo. Tentokráte jsme vsadili na podpis Dany M, který je na každé kabelce vyšitý, proto název Autogram. U této kolekce jsme se snažili držet jednoduchých tvarů s minimem rušivých prvků. Snažili jsme se vyrobit minimalistickou ležérní kolekci, která zaujme. Kolekce Harmony byla velice populární v předchozích sezónách, a proto jsme se rozhodli jí lehce upravit a znovu vyrobit. A kůže Saffiano, která je použita na této kolekci nám už chyběla, je totiž úžasně praktická. Díky tomu, že je potažená fólií, nevyžaduje žádnou velkou péči, je odolná a skvěle drží tvar.

Na jakých tradicích si zakládáte?

Třebechovice pod Orebem byly vždy městečkem řemeslníků, kožedělců, řezbářů, brašnářů a my se snažíme tradici a historii našeho města stále udržovat. Největším problémem v současné době je ale sehnat pro naši výrobu kvalitní a manuálně zručné pracovníky. I když se pokoušíme nalákat co nejvíce lidí na zajímavou práci, ne vždy se nám to daří. Učební obory s podílem ruční práce již téměř neexistují, protože mezi mladými lidmi o ně není zájem. Nové generace nejsou od dětství vedeny maminkami či babičkami k ruční práci, šití či pletení jako jsme byli my, a to je škoda.

Jaké máte přání? 

Přeji si, aby naše ženy kupovaly české kabelky, a aby alespoň každá druhá měla ve svém šatníku kabelku značky Elega nebo Elega by Dana M., protože umíme vyrobit stejně krásné a kvalitní výrobky jako zahraniční firmy.