Saunování v každém věku: jak si užít saunu, ať vám je rok jeden nebo sto

Saunování je dlouhodobě oblíbenou aktivitou, která nabízí nejen relaxaci a odpočinek, ale také mnoho zdravotních benefitů. Ať už jste mladí nebo staří, saunování může být prospěšné pro vaše tělo i mysl v jakémkoliv věku.

Saunování dětí

Pokud je dítě zdravé, s návštěvami sauny může začít již krátce před prvním rokem věku. Saunování dětí má však svá pravidla, která je nutné nekompromisně dodržovat. Čím mladší dítě, tím horší má jeho tělo schopnost termoregulace, proto je saunování třeba tělu představovat postupně a s velkou opatrností. „Doporučujeme proto navštěvovat sauny nebo saunovací hodiny přímo určené pro děti, kde je teplota do 70 °C. Ochlazování by mělo probíhat postupně pomocí vlažné vody a v mezičase k relaxaci dbejte na dostatečné doplnění tekutin,“ radí Michaela Matějovská, saunová manažerka wellness center Infinit v Praze, Senohrabech a Brně.

Pravidelné saunování a s ním spojenou lepší imunitu dítěte oceníte zejména v čase nachlazení a viróz, kdy se zejména v dětských kolektivech každý bacil šíří rychlostí světla. Neméně důležité je ale také to, že dítě naučíte kvalitnímu odpočinku a společnému trávení času. A pokud si naplánujete společné saunování na pozdní odpoledne, čeká vás poté také klidný večer – jen máloco člověka znaví tak, jako sauna.

Saunování v dospělosti

Saunování je pro dospělého člověka ideálním způsobem, jak se zbavit stresu a napětí, které vznikají v důsledku každodenního života. Během saunování dochází k zvýšení teploty těla, což má příznivý vliv na kardiovaskulární systém. Krevní cévy se rozšiřují a zlepšuje se krevní oběh, což může snižovat riziko srdečních chorob. Saunování také napomáhá relaxaci svalů a kloubů, což může pomoci zmírnit bolest a svalové napětí.

„Když se člověk zpotí a poté zchladí, vzniknou v těle stejné látky jako po dlouhé jízdě na kole nebo třeba při orgasmu. Jen si vybavte lidi, kteří vlezou do jezírka nebo pod studenou sprchu, a tam si zařvou, jak jsou dobří. Endorfinový nával vyvolává pocity štěstí. Takže saunování vás hlavně psychicky nakopne, přijdete při něm na jiné myšlenky,“ vysvětluje Matějovská. Pokud na vás padají chmury saunování je pro vás skvělá příležitost, jak si dopřát chvíli pro sebe, prohřát tělo a pročistit hlavu. 

 

Saunování pro seniory

Saunování v důchodovém věku nemusíte rozhodně pověsit na hřebík. V tomto věku je však nesmírně důležité saunování konzultovat s lékařem a dbát na jeho rady. Tělo je náchylnější k dehydrataci, takže delší odpočinková pauza by měla zahrnovat velké množství tekutin.

Pokud od lékaře dostanete zelenou, pravidelná návštěva sauny může výrazně zlepšit mnoho zdravotních neduhů, které s vyšším věkem souvisí. Zlepšuje fungování dýchacích cest, zvyšuje odolnost proti virovým infekcím, posiluje celkovou imunitu, ulevuje od bolestí svalů a kloubů, podporuje hojivé procesy v těle, zlepšuje náladu, uvolňuje napětí, odstraňuje únavu, působí jako prevence nemocí srdce a cév a pomáhá zlepšovat stav pleti.

Sauna a wellness je mimo jiné také skvělé místo pro setkávání s dalšími lidmi. V každé sauně najdete nejednu partičku, která chodí pravidelně v určitý čas, a téměř vždy je otevřená novým saunovým nadšencům!

Foto: Wellness Infinit