Ty ses úplně zbláznila! aneb manipulace zvaná gaslighting

Gaslighting je celkem nový pojem, ale jednání, které za ním stojí, si určitě dokážete vybavit. Může to začínat totiž obyčejným „to jsem nikdy neslíbil“, „to si asi špatně pamatuješ…“ a skončit tím, že byste se nejraději nechali hospitalizovat na psychiatrii, protože už nevíte, co si myslíte, že se děje a co se skutečně děje.

Pojem gaslighting vzinkl na základě filmu Gaslighter ze 40. let, kdy manžel přemisťuje a schovává věci v domácnosti tak, aby si jeho manželka začala myslet, že se zbláznila. V realitě je to podobné, manipulátor si ohýbá realitu a tu oběti podsouvá, aby byla zranitelná a byla mu po vůli. Je v tom ale mnohem víc faktorů.

Co tedy manipulátor „gaslighter“ dělá?

Odhalí vaše slabé stránky a používá je proti vám

Manipulátoři obecně dokáží být velice šarmatní a vnímaví. Budou o vás chtít vědět všechno, vyslechnou si váš životní příběh, problémy a získají vaši důvěru. Budou se ptát na záludné, filozofické otázky a rádi s vámi povedou dlouhé hovory. To vše, aby mohli důkladně zanalyzovat vaše slabiny a věděli, na které struny ve vás hrát.

POZOR – správný manipulátor vám ale nebude říkat, že jste tlustá a tím vás ponižovat. Naopak, on ví, že máte nejistotu a bude vám ji „hojit“. Bude vám říkat, jak jste krásná a co se mu na vás líbí. Jak se o něj skvěle staráte s on je díky vám šťastný. To mu zajistí, že pro vás bude těžké jej opustit, protože on byl přeci ten, který jako jediný (doplňte si sama…).

Zná vás a donutí vás myslet, že vás zná lépe než vy sami

Díky této analýze dokáže velmi dobře odhadnout vaše reakce, dává vám rady, které třeba po určitou dobu fungují. Vy získáte dojem, že tento člověk se o vás zajímá, rozumí vám a dokáže vám dát na vaše problémy nový pohled, kterým se po čase začnete bezmezně řídit.

Posouvá hranice toho, co je normální

Manipulátor chce, aby bylo vše podle něho a nedokáže akceptovat vaše hranice. Bude se za každou cenu snažit vytvořit nové, udělat ve vašem životě novou normu. Pravý partner bude hledat kompromis a přijme, pokud je vám něco nepříjemné. Gaslighter s vámi diskutovat nebude, oznámí vám, že to je přeci normální a takhle se to dělá.

Zpochybňuje vaše duševní zdraví

„Jsi přecitlivělá/paranoidní/přeháníš…“ tyto věty oběť slýchá téměř denně. Podle gaslightera jsou vaše reakce nepřiměřené, nemáte to v hlavě v pořádku. Pokud navíc s psychickým zdravím bojujete delší dobu, je to přímo voda na jeho mlýn. Mně moji domněnku o tom, co se v našem vztahu potvrdila jedna jediná věta: „Změnila ses po těch práškách na úzkosti, úplně ses zbláznila, nepoznávám tě a mám o tebe strach.“ Ne, měl strach o svoji pozici, protože v tu chvíli jsem jej s celou situací konfrontovala.

Selektivně zapomíná

V momentě, kdy se něco manipulátorovi „nehodí do krámu“, daná věc se podle něj zkrátka nestala, nebo se stala jinak, než si myslíte, že si ji pamatujete. Věty „to si nepamatuju“, „takhle to nebylo“, „tohle jsem neřekl“, jsou obrovskou součástí této manipulační techniky. Nedá se o nich diskutovat, protože jakmile rozporujete, manipulátor otáčí vinu na vás a vaši paměť.

Přiměje vás lhát mu

Přestože lhát není ve vaší povaze, víte, že následky toho, kdybyste řekli pravdu, budou mnohem horší, než občas zalhat. Manipulátor nechce vidět realitu, která není podle jeho představ, a vy tak musíte splétat pavučinky ze lží, aby vás nečekalo doma peklo.

Přiměje vás zpochybňovat své vnímání reality a duševní zdraví

Vítejte v cílové destinaci gaslightingu – ztráty kontroly nad svým životem a totálně obroušenými mozkovými závity. Co když má ten člověk pravdu? Co když opravdu zapomínám? Co když jsem opravdu hysterická, paranoidní? On to se mnou myslí dobře a je jediný, komu můžu věřit. V této fázi už se bojíte téměř vycházet z domu, odříznete své známé, protože věříte, že NEJSTE NORMÁLNÍ.

Způsobí vám úzkosti a depresi

Po dobu tohoto psychického teroru a hraní s realitou se budete cítit mizerně, deprimovaně, úzkostlivě, protože nevíte, co se děje. Špatná zpráva je, že se takhle budete cítit i dlouho po tom, co se vám z tohoto vztahu podaří odejít, a ještě dlouho budete přicházet na věci, které byly špatně a budete se obviňovat, že jste to nechali zajít tak daleko. Dobrá zpráva je, že v dnešní době je psychoterapie zcela běžná věc, a odborník vám dokáže pomoci se s touto traumatickou zkušeností vyrovnat.

Tento článek vznikl ve spolupráci s NF Romany Pavelkové