Zabalte se jako profesionální cestovatelé: Tipy a triky pro efektivní balení, které vám ušetří místo a usnadní pobyt

Cestování přináší dobrodružství a nezapomenutelné zážitky, v některých případech však může být spojené s méně komfortními podmínkami, než na jaké jsme zvyklí doma.

Jednou z věcí, která nám na cestách může chybět, jsou naše oblíbené měkké ručníky. Při výběru ručníků na cestování je klíčové zvážit jejich materiál. Pro cestování se nejlépe hodí ty, které jsou vyrobené z rychleschnoucího materiálu, jako je mikrovlákno. Takové ručníky jsou lehké, zabírají v zavazadle minimum místa a rychle schnou. “Pro sportovce, dobrodruhy i ty, kteří preferují praktické a skladné věci, jsou ideální ultralehké rychleschnoucí ručníky Microtech. Vejdou se do kabelky, batohu, kufru, zkrátka kamkoli. Dokážou vás nejen perfektně osušit, ale umí dokonce samy bleskurychle uschnout,” dodává Jan Rosenkranz, majitel společnosti Kapatex, vůbec největší prodejce froté ručníků a osušek v Česku. Naopak bavlněné ručníky, které sice vypadají luxusně, schnou pomaleji a na cestách se s nimi hůř manipuluje. 

FROTERY ručník Microtech 50x100 cm Neon Pink, 129 Kč

Dalším faktorem je velikost ručníků. Zvažte, jak velké ručníky budete potřebovat. Na delší cesty se hodí spíše menší, které lze snadno umístit do zavazadla. Pro kratší pobyty můžete zabalit i větší ručník. Nezapomeňte přibalit i menší osušky na obličej. Určitě s sebou vezměte alespoň dva kusy na osobu, ideálně více. Budete je potřebovat po koupání, na cestu k bazénu či na pláž a jako rezervu. "Očuchání" textilu může sice naznačit, zda jste použili dost deodorantu, ale není vždy spolehlivým způsobem, jak rozhodnout, jestli je třeba prát oblečení či ručníky. Typ tkaniny, míra opotřebení a počasí mohou hrát rozhodující roli. Ručníky byste tedy měli měnit po každém třetím až pátém použití. Pokud tento luxus na svých cestách nemáte, pamatujte, že před každým dalším použitím je potřeba, aby ručník kompletně uschnul. 

Ušetřete místo ve zavazadle a zabalte se efektivně

Váčky na uložení oblečení: Použijte kompresní váčky nebo cestovní organizéry, které vám umožní stlačit oblečení a snížit objem. Díky tomu efektivněji využijete prostor v zavazadle.

Cestovní polštářek a maska na oči: Cestovní polštářek, který můžete vyfouknout a maska vám pomohou lépe spát během dlouhých letů nebo cestování vlakem, což zvyšuje komfort.

Multifunkční oblečení: Zvažte nošení multifunkčního oblečení, které může být použito na různé účely. Například 2v1 bundy, které lze rychle přeměnit na vestu.

Univerzální adaptér: Mít univerzální adaptér pro zahraniční zásuvky vám umožní dobít elektroniku bez potřeby více adaptérů.

Hygienické výrobky ve formě tablet nebo prášků: Místo objemných lahviček a tubek můžete použít hygienické výrobky ve formě tablet nebo prášků, které zabírají méně místa.

Máte-li na delším pobytu omezený přístup k pračce, vezměte s sebou pytel na špinavé prádlo. Bude se vám hodit na použité ručníky nebo spodní prádlo, dokud je nebudete moci vyprat. Kompaktní sušák nebo šňůra jsou také užitečné. Například ručníky na nich rychleji uschnou a nezabírají tolik místa jako rozložené po pokoji.



TIP: Některé ručníky jsou vybaveny UV ochranou, která chrání vaši kůži před škodlivými slunečními paprsky. To využijete, pokud plánujete dlouhé dny na pláži či výlety na přímém slunci a nechcete se často mazat opalovacím krémem. 

Zdroj: frotery.cz, unsplash.com