Život ve městě bez auta

Řada lidí se rozhoduje žít bez auta, případně pojížďky omezit na minimum. K takovému rozhodnutí je vedou ať již náklady související s provozem auta nebo snaha o udržitelnější a šetrnější způsob života vůči životnímu prostředí. Může se zdát, že toho bez auta stihnete méně. Zkusili jste si ale někdy spočítat, kolik času strávíte čekáním na křižovatce nebo hledáním parkovacího místa? Pohyb ve městě bez auta je díky novým technologiím a alternativním způsobům dopravy dostupnější než kdy dříve. Nové způsoby dopravy ve městě podporuje EIT Urban Mobility, iniciativa Evropského inovačního a technologického institutu (EIT).

Sdílená auta


Celkové náklady na provoz auta se odvíjejí od jeho kupní ceny, stáří a celkového využívání. Kromě prvotní investice za nákup auta si připočtěme povinné ručení, havarijní pojištění, spotřebu paliva a nutné opravy. Jenom samotné poplatky a pojištění však stojí tisíce ročně. Při zahrnutí spotřeby paliva se roční výdaje na provoz auta šplhají hodně vysoko. Objednání auta přes aplikaci může být skvělým způsobem, jak příležitostně využít jeho výhod za zlomek ceny. Auto jde objednat na několik hodin nebo dní a vyzvednout a zpět vrátit téměř kdykoliv a kamkoliv. Cesty do práce jsou častou příležitostí, jak využít spolujízdy, stačí se zeptat kolegů, zda nemají náhodou cestu kolem vašeho bydliště.

Městem rychleji kombinací dopravy


Některé pochůzky je obtížné vyřešit bez auta – je potřeba společně dojet s rodinou nebo je destinace příliš daleko. Kolikrát však někam jedeme autem pouze ze zvyku a zvolit jiný způsob dopravy může být časově i finančně úspornější. Alternativou je kombinace způsobů dopravy – hromadné dopravy a pěší chůze, kola nebo koloběžky. Stále častěji ve městě narazíme na stojany, kde si můžete kola na pár minut vypůjčit a do cíle se dostat mnohem rychleji. Výjimkou již nejsou ani sdílené skútry a elektrokola, se kterými pohodlně zvládnete i velké kopce a delší vzdálenosti.

Chytré aplikace pro snazší pohyb

Aplikace dnes umožňují výpočet nejrychlejší trasy městem včetně mapování dopravních zácp a překážek na trase. Můžete se díky nim dozvědět nejlepší kombinaci dopravních prostředků, abyste se dostali do cíle v nejkratším čase či nejpohodlnějším způsobem. Některé aplikace také nabízí sdílení polohy nebo ukáží tipy zajímavé turistické trasy v okolí. Právě díky nim můžete zjistit, že lze váš výlet naplánovat zcela bez auta. Aplikace zaměřené na udržitelnou městskou mobilitu také podporují aktivní pohyb formou soutěží, kdy za dokončené trasy můžete sbírat body a soutěžit ve skupině doma nebo v práci.

Více pohybu a méně stresu

Každý pohyb se počítá. Pravidelná cesta do práce na kole nebo pěšky přinese pozitivní změnu v každodenním životě. Místo výletu autem stojí za to vyzkoušet cestu vlakem a objevovat místa v okolí pěšky. Problém není ani vypůjčení kola nebo koloběžky na den, abyste docestovali k zajímavému cíli. Zapojování aktivního pohybu každý den je prvním krokem k lepšímu zdraví a vyrovnané mysli. Rozhodnutí stihnout toho méně, zato aktivněji, navíc přispívá ke zklidnění životního tempa a odbourávání stresu.

 


O EIT Urban Mobility

EIT Urban Mobility, iniciativa Evropského inovačního a technologického institutu (EIT), orgánu Evropské unie, si klade za cíl urychlit řešení a přechod na uživatelsky orientovaný, integrovaný a skutečný multimodální přepravní systém. Jako přední evropská inovační komunita pro městskou mobilitu se EIT Urban Mobility snaží předcházet roztříštěnosti usnadněním spolupráce mezi městy, průmyslem, akademickou obcí, výzkumem a inovacemi při řešení nejurgentnějších problémů měst v oblasti mobility. S využitím měst jako živých laboratoří jejich průmysl, výzkum a univerzitní partneři názorně předvedou, jak mohou nové technologie fungovat při řešení skutečných problémů v existujících městech, a to takovým způsobem, že mohou zajišťovat přepravu obyvatel, zboží a odpadu chytřejšími metodami.

Více informací naleznete na www.eiturbanmobility.eu.